Eleni Ploumi maakt dans met grote urgentie: een aanklacht tegen femicide

Geweld tegen vrouwen, het is er nu, het was er altijd. De Tilburgse danseres Eleni Ploumi achterhaalde dat alleen al in 2021 in Nederland drieëntwintig vrouwen door hun partner zijn vermoord en vier door een familielid. Schokkende cijfers en mogelijk ligt het aantal nog hoger. Ze voelde de noodzaak om een dansvoorstelling te maken over femicide, over moord op vrouwen. Een interview met Eleni Ploumi.

Lees meer »

Jip Bartels zingt, danst en speelt in ‘Rijnreisje’, familievoorstelling over het leven van de zalm

Naar school gaan, rekenen, feitjes leren, daar had Jip Bartels niets mee. Totdat hij theater en muziek ontdekte, er ging een wereld voor hem open. Hij wilde naar de Toneelschool om te acteren en naar het Conservatorium om te zingen. Hij volgde die droom en met succes, niet via de Toneelschool in Maastricht, maar door het volgen van de opleiding Muziektheater in Rotterdam Dit seizoen speelt Jip Bartels in de levendige jeugdvoorstelling ‘Rijnreisje.’

Lees meer »

Kamerorkest Kamerata Zuid verovert de Argentijnen met hun Chamamé. Nu is Nederland aan de beurt

De strijkers van kamerorkest Kamerata Zuid maak je niets meer wijs over Chamamé, de hartstochtelijke, warme, populaire volksmuziek uit Noordoost-Argentinië. Het Tilburgs kamerorkest toerde drie weken door het Latijns-Amerikaanse land om het genre in een klassiek jasje met het publiek te delen. Tijdens negen concerten in drie steden speelden de violisten, cellisten en bassisten van het orkest met de Nederlandse zanger Nino Zannoni en de Argentijnse bandoneonspeler Santiago Cimadevilla. 

Lees meer »

Contrabassist James Oesi en Kamerata Zuid spelen werk zwarte componisten. ‘Ik ontdekte prachtige muziek’

Als tiener vond  James Oesi contrabas een intimiderend instrument, zo’n groot gevaarte, terwijl hij zelf nog klein was. Nu is de musicus met zijn strijkinstrument vergroeid. Hij is de enige contrabassist die zich uitsluitend toelegt op solospel. Zijn liefde voor contrabas deelt hij met Etienne Siebens, vaste gastdirigent bij kamerorkest Kamerata Zuid. De twee verdiepten zich intensief in werk van componisten uit de Afrikaanse diaspora en raakten enthousiast over al het moois dat ze ontdekten. 

Lees meer »

Circolo 2023 pakte uit met enerverend circus van hoog niveau uit Frankrijk

Frankrijk is de bakermat van het hedendaags circus, in ieder geval in Europa. In dat land zijn veel gezelschappen en uitstekende opleidingen. Het niveau is hoog, de variatie groot. Op festival Circolo streken in de herfstvakantie veel Franse circussen neer. De kwaliteit spatte ervan af en wat was het divers. Van hoogstaande acrobatiek tot veel gekkigheid.

Lees meer »

Dieter van der Westen met zijn band terug in Reeshof, de plek waar hij opgroeide

Als kind ging Dieter van der Westen graag naar hoeve Reeshof, een oude boerderij waar zijn broer Leon werkte. Dieter hielp met hooien, met de koeien, reed op de tractor. Het was de tijd dat Reeshof landelijk was, nog zonder huizen. Zondagmiddag 15 oktober is de muzikant terug. Met de Dieter van der Westen Band speelt hij bij Heyhoef Backstage. Dan is ook Yellow Green te horen, het nummer over zijn jeugd: …I travel through the fields….

Lees meer »