Jeugdboeken
In mijn vrije tijd schrijf ik af en toe een jeugdboek. Gewoon omdat ik dat leuk vind. 'Marieke Martino' is uitgegeven. andere verhalen nog niet, al zijn ze nagenoeg gereed. Ze wachten tot ik weer tijd voor ze heb.
In deze boeken kan ik mijn fantasie en fascinaties kwijt.
Zo is het boek 'Dudimar', over een jonge olifant in gevangenschap , geïnspireerd door de megagrote locatievoorstelling 'Sultan der Indiën' van het Franse gezelschap Royal de Luxe. Ik zag die in Antwerpen.
Het boek 'Marieke Martino' is geïnspireerd door het talent van schaatster Ireen Wüst en 'Sloeb' gaat over een jongen in Latijns-Amerika die ondanks tegenslag na tegenslag toch optimistisch blijft. Ik reis veel en indrukken van mijn reizen vinden een plekje in deze boeken.
Hieronder vind je een overzicht van de verhalen.
Illustraties uit het boek 'Marieke Martino'. Deze kleine schilderijen zijn gemaakt door kunstenaar Rob van Trier
Marieke Martino
'Marieke Martino, (De kleindochter van Koning Stracciatella)' is een spannend boek dat is geschreven voor de jonge lezer (10 tot en met 15 jaar) en verder voor iedereen die van schaatsen houdt. Het boek is lichtjes geïnspireerd door de juniorentijd van de schaatstopper Ireen Wüst en is geïllustreerd door kunstenaar Rob van Trier.
Marieke Martino vertelt het verhaal van de talentvolle jonge schaatssters Marieke. Ze heeft ontdekt dat het publiek knuffels op de ijsbaan gooit als een schaatskampioen winnend over de finish gaat. Dat fascineert haar. Het meisje heeft een moeilijke periode achter de rug en wil niets liever dan knuffels winnen. Die wil ze vervolgens weggeven aan de mensen die haar dierbaar zijn.
Weeshuis
Als ze met haar vader, hij is journalist, een bezoekje brengt aan een weeshuis in Sri Lanka besluit ze om nog meer knuffels te gaan winnen en die pluchen speelgoeddieren te versturen naar de meisjes in het tehuis.
Maar het winnen op de schaatsbaan wordt haar moeilijk gemaakt door een onbekende, gure man. Hij beweert dat hij de opa van Marieke zal molesteren als het meisje medailles blijft winnen. Marieke raakt verward en maakt op het ijs de ene missslag na de ander.
Het verhaal speelt zich af in Heerenveen, in andere Europese steden met schaatsbanen, maar ook tijdens carnaval in Brabant en in Sri Lanka.
Winnen en verliezen
Toen Ireen Wüst als jonge Brabantse schaatsster de ene overwinning na de andere behaalde, werd Marieke Martino geboren in het hoofd van de schrijver. Marieke groeide op in Brabant, ook zij is een knokker en ook zij weet wat winnen en verliezen is. Verder houdt de vergelijking op.
Ireen Wüst heeft het verhaal voor publicatie gelezen.'Ik vind het echt heel leuk geschreven en het geeft een goed beeld over hoe het er in de schaatswereld aan toegaat!', zo liet ze de auteur weten.
Sandamaly
Waar Marieke Martino is verzonnen, daar bestaat het Vishaka kindertehuis in Sri Lanka wel degelijk. Het optimistische meisje Sandamaly dat Marieke daar ontmoet bestaat ook.
Kunstenaar Rob van Trier heeft zich door het boek laten inspireren tot dertig kleurrijke schilderijen. Die zijn in het boek opgenomen.
Reacties
De presentatie van het boek was bij de Ireen Wüst IJsbaan. Kinderen konden die dag knuffels inleveren. Meer dan honderd knuffels zijn verstuurd naar een weeshuis in Sri Lanka
Reacties van lezers:
'Ik heb het in een keer uitgelezen',
'Het verhaal raakt me diep',
'Komt er ook een film van het boek'.
'Een spannend schaatsboek' (magazine Schaatssport)
Dudimar
Dudimar is een jonge olifant. Hij woont met zijn moeder, zijn zus en zijn tantes in een reservaat in Azië. Met zijn slurf, een kwast en verf maakt hij de mooiste schilderijen. Net als zijn zusje is hij een talent. Toeristen genieten van de schilderijen van de jonge olifanten.
Een gemene kunstverzamelaar haalt Dudimar bruut weg bij zijn familie en verscheept hem naar Antwerpen. Daar moet hij schilderen zodat zijn werken goed verkocht kunnen worden. Maar Dudimar is ongelukkig, het schilderen lukt niet meer en hij probeert te vluchten. Meerdere pogingen stranden, maar uiteindelijk krijgt hij steun van een familie apen en zijn goede vriend de hond Perro.
Het verhaal is avontuurlijk en fantasierijk en gaat over vriendschap en familie. Want wat is belangrijk: goede vrienden, een fijne familie, of hoef je helemaal niet te kiezen? Zijn beide even waardevol?
Onvergetelijk
Het verhaal is geïnspireerd door mijn reizen door Azië en mijn grote fascinatie voor olifanten, maar ook zeker door de prachtige meerdaagse locatievoorstelling 'Sultan der Indiën, de Olifant en de Kleine Reuzin' van het Franse gezelschap Royal de Luxe. Ik zag de voorstelling meerdere keren in Antwerpen en was daar getuige van een gigantische mechanische olifant die met zijn gevolg door de straten van de stad trok. Dat was een onvergetelijke ervaring. Het boek 'Dudimar' is in voorbereiding.
Sloeb
Hij heet Juanito, maar Iedereen in de stad noemt hem Sloeb. De jongen woont in Zuid-Amerika en leeft met zijn moeder. Zijn vader is zeeman en zelden thuis.
Sloeb is een aardige jongen, hij heeft het beste met iedereen voor en hij helpt zijn moeder waar hij kan.
Zijn leven krijgt een nare wending.
Zijn moeder vindt het leven zwaar en stuurt Sloeb naar een tante. Hij werkt daar in de hangmattenfabriek van zijn oom en is beste maatjes met zijn neef Luis. Als Luis door een noodlottig ongeval om het leven komt, wijzen de beschuldigende vingers naar Sloeb. Oom en tante kunnen en willen niet meer voor hem zorgen en Sloeb komt op straat terecht.
Voetbal
De jongen krabbelt overeind en hij lijkt zelfs kans te maken op een carrière als voetballer in Europa.
Voor sommige mensen is geluk niet vanzelfsprekend en dat geldt zeker voor Sloeb. Als het tegen kan zitten, dan zit het hem tegen.
Kan het erger, ja het kan altijd erger. En toch blijft Sloeb optimistisch en houdt hij vertrouwen in de mensen om hem heen.
Papegaai
Loopt het verhaal over Sloeb goed af? Die jongen verdient dat als geen ander. Gelukkig is er altijd die rode papegaai met gele strepen. En de prachtige dromen van Sloeb helpen hem ook.
"Dit is Joost zijn versie van 'Alleen op de wereld", aldus een lezer.
(Het boek is nog niet uitgebracht)
Andere titels
Er zitten meer verhalen in. de pen. Eigenlijk zijn ze ver klaar. Enkele titels: 'De Rode Wolk' 'Kikker Bill', Knuffelbuffel', 'Hare Majestout' en 'Esther@dehemel.nl'.
Daarover later meer.