Staat van moderne dans in Polen

Een aantal keren heb ik het Dans Platform in Polen bezocht. Dat is een presentatie en overzicht van de hedendaagse dans in dat land. Ik schreef daar een aantal blogs over. Ook over de achtergrond van dans in Polen. 

EIGENTIJDSE DANS IN POLEN BEWEEGT TUSSEN TRADITIE EN TOEKOMST (1)

Moderne dans in Polen kent westerse invloeden, maar de reikwijdte van de Poolse theatergeschiedenis geeft het ook een eigen, herkenbaar gezicht. Dat was waarneembaar op een presentatie van eigentijdse dans in Lublin. Joost Goutziers keek er een paar dagen rond en sprak met dansers, choreografen en publicisten. Een impressie, aflevering 1: performance art, video en de bewegingen van arbeiders in de scheepswerf van Gdansk.

Lees meer »

EIGENTIJDSE DANS IN POLEN BEWEEGT TUSSEN TRADITIE EN TOEKOMST (2)

Moderne dans in Polen kent westerse invloeden, maar de reikwijdte van de Poolse theatergeschiedenis geeft het ook een eigen, herkenbaar gezicht. Dat was waarneembaar op een presentatie van eigentijdse dans in Lublin. Joost Goutziers keek er een paar dagen rond en sprak met dansers, choreografen en publicisten. Een impressie, aflevering 2: Rijke theatertraditie heeft grote invloed op vernieuwers in de dans.

Lees meer »

EIGENTIJDSE DANS IN POLEN BEWEEGT TUSSEN TRADITIE EN TOEKOMST (3)

Moderne dans in Polen kent westerse invloeden, maar de reikwijdte van de Poolse theatergeschiedenis geeft het ook een eigen, herkenbaar gezicht. Dat was waarneembaar op een presentatie van eigentijdse dans in Lublin. Joost Goutziers keek er een paar dagen rond en sprak met dansers, choreografen en publicisten. Een impressie, aflevering 3: de soloperformer, een trend en bittere noodzaak.

Lees meer »

EIGENTIJDSE DANS IN POLEN BEWEEGT TUSSEN TRADITIE EN TOEKOMST( (4)

Moderne dans in Polen kent westerse invloeden, maar de reikwijdte van de Poolse theatergeschiedenis geeft het ook een eigen, herkenbaar gezicht. Dat was waarneembaar op een presentatie van eigentijdse dans in Lublin. Joost Goutziers keek er een paar dagen rond en sprak met dansers, choreografen en publicisten. Een impressie, laatste aflevering (4): een ontmoeting met de Poolse choreograaf Maciej Kuźmiński.

Lees meer »

POOLSE DANS GEEFT STEENKOLENSTAD KLEUR (1)

Vluchtelingen, Europese Unie, opkomst van extreemrechts: hedendaagse dans in Polen kijkt met verbazing naar de veranderende samenleving. De gezelschappen laten zich er gretig door inspireren. Dat bleek tijdens het Pools Dans Platform 2017 in Bytom, een bedompte staal- en steenkolenstad in Silezië. Een analyse gezien door Nederlandse ogen.

Lees meer »

POOLSE DANS GEEFT STEENKOLENSTAD KLEUR (2)

Het Pools Dans Platform 2017 in Bytom toonde de meest belangrijke voorstellingen uit het Poolse danslandschap. Maatschappelijke onderwerpen keerden terug in het actuele werk van de geselecteerde choreografen, dansers en gezelschappen. Zo’n platform is een buitenkansje om een goede impressie te krijgen van wat in Polen wordt gemaakt. Dat is erg uiteenlopend. En nee, het was niet allemaal even best. Het vervolg van de analyse gezien door Nederlandse ogen.        

Lees meer »