Geluiden van de stad. Nu in LocHal, straks op dak Depot

Het enorme stadsbalkon van de LocHal, de Tilburgse bieb, oogt leeg, maar doe je ogen dicht en je hoort een hal gevuld met stemmen, met gelach, geroezemoes en een steeds veranderende, hypnotiserende, indringende  elektronische compositie. Af en toe klinkt een klassiek geschoolde vrouwenstem. Dit is Your Acoustic Horizon, een idee van de Tilburgse componisten Strijbos & Van Rijswijk.

Nu is de installatie in Tilburg te ervaren, volgend jaar mogelijk op het dak van Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. 

De componisten Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos begeven zich op een breed terrein. Ze maken muziek voor dansvoorstellingen, maar ook grote wandelingen door de natuur of de stad waarbij de deelnemers met een koptelefoon op het hoofd de composities van de twee horen; daardoor zelfs een beetje in trance raken, waardoor ze de omgeving anders gaan ervaren.

Klankopera

Zo was er een klankopera op het strand van Terschelling en in een bos, maar er waren ook wandelingen met elektronische composities op de oren in de sneeuw in de Oostenrijkse bergen.

Strijbos en Van Rijswijk reizen de wereld over met hun werk waarbij ze ook een brug slaan tussen architectuur en hun composities. De muziek en klanken hebben de sfeer hebben van een benevelend geluidslandschap. 

In hun atelier in de Tilburgse Spoorzone ontwikkelen de twee nieuwe technieken en installaties om hun werk en ideeën te kunnen uitvoeren.

Zo werken ze aan software om opgenomen geluiden te bewerken en te ordenen waardoor ze worden omgezet in klank en muziek.

Stemmen uit de stad

Met Your Acoustic Horizon op het stadsbalkon in de LocHal, ver boven het maaiveld,  halen de twee Tilburgers geluiden uit hun stad naar binnen, niet eerder opgenomen, maar live. Dat staat te lezen op panelen aan de wand. Die geluiden worden verwerkt in de compositie die in de LocHal te horen is.

De stemmen die uit de boxen klinken lijken afkomstig uit een café met veel geroezemoes. 'Waar ben je geweest? O'  en Wilt u betalen? Een Merlot en bitterballen, 12 euro 35. Geniet ervan.'

Als buiten, bij het NS-station dat vanaf het balkon te zien is, een trein met een trits containers voorbijraast wordt de compositie opbouwend luider en dwingender.

Interpretatie

Die storm gaat iets liggen als de trein langzaam weer verdwijnt. Even later zwelt het geluid opnieuw aan. Zou er weer? Ja. Een blik door het raam bevestigt het vermoeden. Er komt opnieuw een trein aan.

Het heeft er alles van weg dat de muziek onmiddellijk reageert op de gebeurtenissen buiten, maar dat kan natuurlijk evengoed interpretatie zijn. De compositie biedt alle ruimte voor een eigen invulling.

De grote, lege ruimte van het Stadsbalkon nodigt uit om langzaam te wandelen, door de hele ruimte. Het liefst in je eentje. Onderweg loop je langs smalle oranje kunststof stroken die horizontaal op ooghoogte zijn opgehangen. Daarin zitten kleine geluidsboxen in. Aan de wand hangen grote platen in dezelfde kleur. Soms trillen ze als het geluid aanzwelt

Wandelaars, fietsers

Door het horen van de compositie is het beeld van buiten, als je door de hoge ramen kijkt, aan verandering onderhevig. Treinen, de wandelaars, de fietsers, ze zijn dichtbij, maar toch van een andere wereld. Zo voelt het met de indringende muziek in de oren. Als je dan vervolgens diezelfde buitenwereld door die oranje stroken bekijkt, verandert en verkleurt de omgeving nog meer. Je kijkt naar buiten, maar maakt een beweging naar binnen, dieper in jezelf.

Het Depot

Voor deze installatie werken Strijbos & Van Rijswijk nauw samen met beeldend kunstenaar Marc van Vliet. De drie bundelen ook hun krachten om Your Acoustic Horizon  te  vertalen naar het dak van Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Andere omgeving, andere stemmen en andere geluiden, ongetwijfeld eenzelfde vervreemdende beleving.