Bull en Xolo. Spektakel, reuzen in Antwerpen

Royal de Luxe is terug in Antwerpen. Het Franse theatergezelschap maakt kolossale mechanische marionetten, zo levensecht dat je alles gelooft wat je ziet, of in ieder geval graag wilt geloven. Eerder liep er een gigantische olifant door de Vlaamse stad, en enorme reuzen. Dit weekend (25, 26, 27 augustus)  maken de sigarenrokende hond Bull Machin en de vurige hond Xolo de Scheldestad onveilig. Het is een ervaring waar honderdduizenden mensen op afkomen. Dit belooft onvergetelijk te worden.

Royal de Luxe komt voor de vijfde maal naar de Sinjorenstad als onderdeel van de Zomer van Antwerpen, een evenement met theater, circus, films en muziek, dat zo'n twee maanden duurt.

Enorme olifant

Mijn eerste kennismaking met de theatermakers uit Nantes was in 2006. Die zomer was het spektakel de Sultan der Indiën in Antwerpen. De stadsbewoners zagen een enorme olifant ontwaken op het St. Jansplein. Het gevaarte, een mechanische pop, erg gedetailleerd gemaakt, opende de ogen, knipperde vanwege het zonlicht, en werd geholpen door tientallen lakeien in rode kostuums. In verhouding tot de olifant waren die zo klein dat het lilliputters leken. 

De olifant trok de stad in, zette poot voor poot, schudde met zijn kop en slingerde met zijn imposante slurf. Het oogde realistisch. Het was een genot voor kinderen en voor volwassenen de kans om weer even kind te zijn.

Teil met water

De olifant met op zijn rug een mand met de sultan en zijn gevolg erin (en daarachter een wagen met een muziekband) liep door de straten van Antwerpen. Het dier kreeg af en toe hooi van de lilliputters, soms een teil met water en spoot dat water gretig naar toeschouwers die vanuit een raam het tafereel bekeken. 

De olifant was op weg naar de kleine reuzin, want die was ook in de stad. Ook dat was een gigantische marionet, met een aandoenlijk gezicht. Het publiek kon de ontmoeting tussen de olifant en de reuzin drie dagen op de voet volgen en dat riep veel ontroering op. Hoe groot de marionetten ook waren, de emoties die ze toonden waren intiem en herkenbaar.

Imposante kop

Het spektakel raakte me. Ik bekeek de voorstelling vanaf de kant van de weg, maar ben gaandeweg ben ik voor de olifant uit gaan lopen en liep de hele route met hem mee. Steeds zag ik die imposante kop, die slurf, af en toe een knipoog. 

Dat zou ook in Tilburg kunnen, dacht ik nog en gooide een balletje op bij Royal de Luxe. De Cityring in Tilburg werd destijds geopend, er was veel geld in gestoken in die weg. Daar  zou toch best een percentage naar een kunstwerk kunnen gaan?

En waarom altijd bronzen beelden? Waarom geen tijdelijke fantastische ervaring die stadsbewoners  nooit zouden vergeten en die onderdeel zou gaan worden van het verhaal van de stad?  
Het is niet gelukt in Tilburg. Maar de Cityring wordt opnieuw aangepakt, wie weet.

Foto: Gilles Michalet

Schilderende olifant

Later heb ik de ervaring van de tocht van de briljant gemaakte olifant omgezet in een jeugdboek. Dudimar is de titel en het gaat over een olifant die tegen zijn zin is weggehaald bij zijn familie in Azië,  enkel en alleen omdat hij een goede kunstschilder is. Het boek zit nog in de computer. Misschien ziet het ooit het daglicht.

Joop deed het

Joop Mulder, de grote man achter Oerol op Terschelling, pakte wel door. Hij haalde Royal de Luxe in 2018 naar Leeuwarden. Het gezelschap liet de reuzen en een gigantische duiker door de straten van de Friese hoofdstad lopen. Die duiker alleen al woog drie ton, was elf meter hoog en er waren veertig (!) mensen, lees de lilliputters, nodig om hen omhoog te hijsen en in beweging te brengen. In Leeuwarden vergeten ze dit niet meer.

Dit weekend zijn Bull Machin en Xolo in Antwerpen. De stad zal voor ze uitlopen. Bull groeide op in een volkswijk, zo luidt het verhaal, sliep onder een tegel, werd groter en groter en bond een lantaarnpaal op zijn rug als mijnwerkerslamp. Hij is 4.40 meter hoog en weegt 880 kilometer. Er zijn deze keer 29 lilliputters die deze hond laten lopen, maximaal twaalf kilometer per uur.

Mexicaans

Xolo is een Mexicaanse haarloze hond, zo groot als een paard. Hij weegt 200 kilo, is 3,5 meter lang en ook hier lopen 29 lilliputter mee.  Zijn/haar topsnelheid is achttien kilometer per uur.  Bull is ruw, Xolo zachtaardiger.

De twee honden zijn in Antwerpen  voor een hondenrace. Het verhaal ontspint zich in drie dagen. En er blijkt nog een derde hond te zijn. Die is ontsnapt uit het Museum voor Schone Kunsten in de stad, plots uit een schilderij gesprongen, uit het werk  ‘Keizer Karel als Kind’ van Jan Van Beers.

Het verhaal prikkelt de fantasie vooraf, het werkelijk zien van de lopende en rennende honden zorgt voor de betovering. 

Wie de olifant nog in het echt wil zien, die moet naar Nantes. Hij staat in Les Machines de l’île, een themapark gebaseerd op de fantasiewereld van Jules Verne.

De Sultan der Indiën, de Olifant.