Jango Edwards, Bikse Fiste vergeet hem nooit

Het was schokkend en een openbaring. Het spraakmakende optreden van de komiek Jango Edwards op de Bikse Fiste in Hilvarenbeek in 1979 was mijn eerste kennismaking met het internationaal foolstheater. Wat een indruk maakte die man. Vrijdag 4 augustus is de grootheid overleden, in Barcelona waar hij woonde. Hij is 73 jaar oud geworden.

Dat optreden op de Bikse Fiste, in die tijd een groot gratis muziekfestival, staat op mijn netvlies gebrand. Ik denk dat iedereen die aanwezig was op De Vrijthof in Hilvarenbeek het nooit heeft vergeten. Het publiek was verrast, enthousiast, maar er waren ook mensen die hun wenkbrauwen fronsten.

Hoogtepunt Bikse Fiste

Hij speelde in Hilvarenbeek met zijn Jango Edwards Friends Roadshow en stond spiernaakt, althans zo leek het, zijn geslacht was miniem bedekt, op het grote hoofdpodium.

Daar wond hij het publiek om zijn vingers met zijn absurde humor en vooral met zijn ijzersterke presentatie. Hij had niet veel nodig om alle ogen op zich gericht te houden. Bikse Fiste was memorabel, dit optreden een hoogtepunt.

De Amerikaanse clown Jango Edwards speelde vooral in Europa en was een van de grondleggers van het Festival of Fools in Amsterdam. Dat evenement liet Nederland kennismaken met het Amerikaans en Brits foolstheater. Joop Mulder, oprichter van Oerol op Terschelling, was ook onder de indruk en zijn festival is sterk geïnspireerd door het foolstheater van Edwards.

Foto: Lizbeth van Meel
Op de Bikse Fiste

Footsbarn en Pigeon Drop

Ik was fan van dat rare wereldje en zag optredens van gezelschappen als Footsbarn Theatre en Pigeon Drop, ook van Johnny Melville. Die  brachten absurde humor, het kon niet gek genoeg zijn. Fools schopten gretig tegen heilige huisjes aan, dat paste naadloos bij de progressieve tijdsgeest.

De invloed van fools met Jango Edwards voorop op het theater in ons land was groot, theatermakers werden erdoor geïnspireerd.

Jango Edwards kreeg ook bekendheid in Frankrijk en verhuisde later naar Barcelona waar hij clowns opleidde, .In Barcelona liet de Fools het leven.

Jango Edwards