Knuffelslagerij, onderwaterjongleur. Ook dat is kermis

Een slager die pluchen knuffels in stukken hakt, een acrobaat die in een aquarium met ballonnen jongleert. Het is een bewuste keuze om de Tilburgse Kermis met al die attracties voor waaghalzen, goktenten en oliebollenkramen te verbreden met muziek, theater en circus. Dat lukt steeds beter, maar er is ook een spanningsveld. Er is veel te doen. Dat betekent kiezen, kiezen, kiezen.

De Tilburgse kermis is een lang lint met attracties. Ook voor iemand die niet zo nodig hoog en snel wil, liever met beide voeten aan de grond blijft, is er ongelooflijk veel te beleven. Overal zijn lichtjes, overal zijn mensen, alles draait. Je kijkt je ogen uit.

Iets verder van de kermis, in het Wilhelminapark, is LunaLunaLuna, een theaterkermis, in de sfeer van reizend festival de Parade, maar dan met ludieke kermisattracties, gemaakt door kunstenaars.

Er is een pikdonkere doolhof, een minimuseum dat de lijkwade van Elvis belooft, een theatrale beleving op een toilet, en een vreemd tankstation, maar dan niet met benzine, maar opbeurende , blije complimenten.
Het is maar een greep.

Barbies

Een opvallende attractie is Boucherie Bacul. Dat is de slagerij van de stille Marcel Bacul en zijn zus Simone, een spraakwaterval. De twee zitten al veertig jaar in het vak en zijn de derde generatie in de beenhouwerij. De twee slachten geen kippen, koeien of varkens, maar knuffels. Ook Barbies.

In de vitrine staan bakken met Barbiebillen en Barbie Bouletten (Vlaams voor gehaktballen), broodjes Aap,  Canard a la Orange. Marcel slacht een kleine teddybeer en Simone deelt de afgehakte pootjes met liefde uit aan het publiek. De acteurs zijn Greet Verhoeven en Eric Peeters.

Uitgeknuffeld

Het is een sprankelende theatervoorstelling, licht, luchtig, erg grappig. Het lijkt een brug te ver voor kinderen, maar dat lossen Marcel en Simone geraffineerd op. Ze slachten uitsluitend knuffels die zijn uitgeknuffeld. Dat beloven ze aan kinderen op de eerste rij. Met de hand op het hart 'En kijk, zie je deze beer? Ja, die wordt geslacht door Marcel, maar zie je die lach? Hij blijft lachen, hè." 

Foto: collectie LunaLunaLuna

Aquarium

LunaLunaLuna is een randevenement van de Tilburgse Kermis, net als Porto Circolo. Bij de Piushaven, niet ver van het kermislint in de stad, is drie dagen lang een programma met circusvoorstellingen op straat. De kwaliteit is hoog.

Wat te denken van de voorstelling L’Aquarium  van het Vlaamse EAEO. Een acrobaat met duikbril komt op, trekt zijn badjas uit en zakt  in een hoog aquarium. Daar jongleert hij geraffineerd met ballonnen met water, met linten aan een klosje en met luchtbellen.

Het is een prachtige solo die blijft verrassen, want wat is er onderwater veel mogelijk en hoe anders werkt de zwaartekracht. Een pareltje. En wat kan die acrobaat lang onder water zonder naar lucht te happen.

Slapstick

Het duet Springtime is ook een parel. Een man en een vrouw, Hendrik Jan de Stuntman en Merel Kamp hangen aan elastieken banden in een hoge installatie. Hun voeten raken net de grond niet. Ze gaan met groot gemak omhoog en omlaag, naar elkaar toe, van elkaar vandaan. De twee zoeken contact, drinken, dansen, er lijkt een liefde te ontstaan en natuurlijk loopt het gruwelijk uit de hand. Dit is pure slapstick. 

Deze twee voorstellingen bij Porto Circolo zijn al meer dan de moeite waard om de kermis even links te laten liggen en naar de Piushaven te lopen, maar er is nog meer bij de haven : acrobatiek van Zinzi & Evertjan en een balanceeract van het Spaanse Kolektiv Lapso Cirk. Onderweg kan het publiek ook zomaar de Saurussen van Close-Act, enorme vogels op stelten, tegen het lijf lopen.

Veel huisjes, veel gesnotter

In de Schouwburg in Tilburg, grenzend aan het kermislint is tien keer de musical Grease te zien en bij Theater De Nieuwe Vorst is tien dagen het alternatieve festival KRAAK Kermis, ook met kunstinstallaties, theater en muziek. 

Zo was op de laatste dag bij KRAAK Bij de Gluren Buren te zien, een theatrale installatie van Moniek Smeets. Die installatie bestaat uit een wand met huisjes, daken en tuintjes. Het beeld is een stad of dorp waar veel mensen wonen. Die moeten allemaal binnen blijven, want corona houdt iedereen in zijn greep.

Het stuk is tijdens de pandemie gemaakt. Er klinkt niezen, hoesten, geproest, gesnotter en deuren en ramen gaan steeds even open en snel weer dicht. Het publiek ziet de handelingen van de bewoners, want het leven gaat zo goed als het kan door.

Zakdoek

Danseressen Suzan Stouthart en Nicole van den Berg brengen de stad tot leven. Hun vingers zijn te zien, hun voeten, uiteindelijk ook hun hoofden. Mooi is de scène waarbij van deur tot deur een zakdoek wordt doorgeven. Met een klemmetje of een pookje, want aanraken is taboe in tijdens van corona. Mooi gedaan. 

Foto: Jose Heesters

Flinke stappen

De organisatie van de kermis wil het evenement laten uitgroeien tot een stadsfeest, ook voor mensen die de attracties liever mijden. Met festivals als LunaLunaLuna, KRAAK Kermis en Porto Circolo lukt dat uitstekend. Het zijn stuk voor stuk interessante evenementen en je ziet er inderdaad mensen die het liefst met een wijde boog om de kermis heenlopen. Dat geldt ook voor de vele muziekfestivals in die week,

Voor een liefhebber van kermis én theater én circus én muziek, ik ben zo iemand, is het een onmogelijke keuze. Wat is er veel te doen en je kunt maar op een plek tegelijkertijd zijn. Maar de verbreding van de kermis werkt, dus dan zal het een goede keuze zijn.En dan was er ook nog Het Moment, een nieuw hiphopfestival. 

Op eigen benen

Maar stel je voor dat LunaLunaLuna een autonoom evenement zou zijn, buiten de kermis om, op eigen benen zou staan. Porto Circolo ook. Dan zou er ongetwijfeld nog veel meer publiek op afkomen en zouden beide evenementen grotere stappen kunnen maken. Daar zijn ze sterk genoeg voor. KRAAK kermis in de loop der tijd mogelijk ook. 

En ja, het is vast ook eigen belang, dan hoef ik niet te kiezen, kan ik overal bij zijn en wordt de festivalzomer langer en mooier.

Foto: Wiersma & Smeets