Company 21, een hartverwarmend gezelschap

Company 21 speelde in de schouwburg in mijn stad. Ik was benieuwd naar het duet You and Me and all the Others, een duet met ervaren, professioneel performer Andrea Beugger en Margriet Jacobs, een danseres met het syndroom van Down. Ik was verbaasd, onder de indruk, dat ook. Wat een bijzonder gezelschap is Company 21.

Het gezelschap bestaat sinds 2021, de naam verwijst ook naar Trisomie 21, een andere benaming voor syndroom van Down. Het gezelschap is het logische vervolg op Tiuri. Dat is een theaterwerkplaats day thuis is in Breda en Roosendaal en jonge mensen met het Downsyndroom of een andere cognitieve beperking met theater, dans en beweging de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken.

Professionals

Dat leidde tot presentaties en voorstellingen. De volgende stap is een reizend gezelschap waarbij de gevorderde performers van Tiuri dansen en repeteren met professionals. Compagnie 21 toerde al met het stuk No Bodies langs de theaters en nu met You and Me and all the Others.

Een impressie. Op de vloer ligt een brede, rode loper. De danseressen Margriet Jacobs en Andrea Beugger lopen de vloer op, ieder met een witte houten kruk in de hand. Die plaatsen ze aan de uiteinden van de loper. dicht bij de toeschouwers.  Er is een afstand tussen de zitkrukken, ook tussen beide danseressen, maar gaandeweg naderen ze elkaar.

Spelen en ontdekken

Ze lokken, verleiden, spelen en ontdekken de wereld om hen heen. Dat doen die twee met uitbundige, uitgesproken bewegingen en gebaren.

Ze imiteren, ze helpen, waarbij Margriet Jacobs vaak volgend is. Af en toe wordt ze door haar collega gedragen waarbij ze de armen breed spreidt en als een vogel met grote vleugels de ruimte verkent. Haar gelaat toont een spontane glimlach.

Ook zit ze op de bovenbenen van haar partner en wordt ze zo voortbewogen. Een volgend moment staat de twee pal tegenover elkaar met de handen tegen elkaar. Ze kijken elkaar indringend aan. 

Vingers in de lucht

De twee wijzen met hun vingers de lucht in en lijken verbaasd over om hen heen gebeurt. Wat valt er veel te ontdekken. De krukken blijven steeds in beeld. De danseressen zitten erop, staan erop, lopen ermee rond.

Aan het slot staan de krukken naast elkaar, in het midden van de rode loper. De danseressen zitten erop, dicht bij elkaar. Ze zijn met elkaar verstrengeld en uiteindelijk omhelzen ze elkaar.

Een lach is echt, een traan is echt.

Op zijn merites

De twee voelen elkaar goed aan, dat Margriet een beperking heeft dat vergeet je bij het zien van het duet. Het is ook helemaal niet belangrijk, het stuk is goed gedanst, goed opgebouwd en met respect en plezier gebracht.

Is het dan ook vertederend? Zit ik daarom op het puntje van de stoel? Ben ik daarom minder kritisch?  Vast, maar eigenlijk gaat het niet om de vertedering, het is veel meer dan dat. De voorstelling van Company 21 kan gewoon op haar merites worden beoordeeld. De bewegingen van Margriet Jacobs ogen authentiek en lijken vanbinnen verankerd.

You and Me and all the Others. Foto: Company 21

Inclusie

Wat een bijzonder initiatief, een inclusief gezelschap dat professionele voorstellingen maakt, onder leiding van Jordy Dik, een jonge choreograaf.

Ik zag het duet omdat ik al jaren werk aan een boek over dans in het zuiden van het land en daar hoort een hoofdstuk over dans en inclusie in te staan. Het is een actuele ontwikkeling waarbij dansgezelschappen en initiatieven werken met creatieve mensen met een beperking. Dat kan zoals in dit geval een verstandelijke beperking zijn, maar ook doofheid, zoals in het werk van de Tilburgse choreograaf Katja Grässli.

De voorstelling in de Studiozaal van de Schouwburg in Tilburg bestond uit drie onderdelen. You and Me and All the Others was het klapstuk.

Monoloog

De avond begon met een monoloog van Timur Dam. De acteur en danser van Tiuri staat ontspannen op het podium, wandelt heen en weer en stelt zich voor aan de toeschouwers. Hij wil dat mensen hem leren kennen.

Tegelijkertijd stelt hij vragen aan het publiek. Nieuwsgierig is hij ook en elkaar leren kennen is geen eenrichtingsverkeer.

Van Timur en van Margriet wil ik wel meer zien.