Hedendaags circus: Doornroosje laat niet met zich sollen

In het circus gebeuren wonderlijke dingen. Doornroosje in een maagdelijk witte jurk stijgt op. Tot grote hoogte. Vanuit de nok van de tent daalt een prins aan een koord naar beneden. Bij het passeren kust hij haar. Te lang, te wild en ongevraagd. Ze duwt hem hardhandig weg.

Een tel later is het sprookjesfiguur weer gewoon de acrobate op de trapeze, hoog in de circustent. Franse zinnen rollen uit haar mond. Het ziet er sterk uit het klinkt wilskrachtig.

In 'Forever Happily...', openingsvoorstelling op circusfestival Circolo, lopen Doornroosje, Roodkapje en de wolf door de piste. Ze hangen aan de sterke armen van een acrobaat en zweven door de lucht. Maar in de ogen van de artiesten van Collectif Malunes bestaan sprookjes alleen voor mensen die er in geloven. Zij vertalen sprookjes naar de samenleving en belichten in hun piste misbruik van macht en ongelijkheid.

Licht

Zwaar? Nee. 'Forever Happily' is een lichte en grappige voorstelling van een gezelschap dat volledig bestaat uit in Tilburg opgeleide circusartiesten. Ze laten zien dat circus meer kan zijn dan een act, een truc en een buiging.

Het stuk in de piste is associatief met herkenbare sprookjesfiguren. De zeven jonge artiesten zijn van veel markten thuis: ze zijn acrobaat - op de grond en in de lucht - ze zijn muzikant, ze zijn acteur en ze zijn danser. Eigenlijk zijn ze ook clown, want de scene waarin de wolf schoonmoeder probeert op te peuzelen is erg vermakelijk. Er zitten luiken in de vloer van de piste en dan denk je al snel dat de wolf erin wordt geluisd. Dat is ook zo, maar anders dan doet vermoeden. Even niet opletten en ineens cirkelen zes grootmoeders rond de wolf en daar kan ie niet tegenop. Absurditeit maakt de voorstelling theatraal en vermakelijk.

Wip

Er is een act met een bascule, zeg maar de wip, met twee acrobaten. Bij een hoge sprong belandt de acrobaat in de armen van een vanger aan de trapeze en wordt daarna terug gekatapulteerd. Niet alles verloopt vlekkeloos, maar de acrobatische acts zijn in orde. Maar het is geen overkill, er is juist veel verstilling. Traag rolt een acrobaat een koord op, hij wrijft het talkpoeder op zijn handen, langzaam, en kijkt om zich heen. Hij doet weinig en toch is het spannend. De ontlading is daar als hij met zijn touw een zeemeermin weet te vangen.

Gedicht

De tekst is in het Vlaams en het Frans, maar de taal blijkt niet zo belangrijk te zijn. De acrobate die in de trapeze een Frans feministisch gedicht voordraagt heeft de zinnen door elkaar gehusseld. Het gaat om de kracht van het beeld, een Fransman zou de tekst ook niet begrijpen.

'Forever Happily'

Collectif Malunes

Gezien: Circolo Tilburg