Dat boek over moderne dans in Brabant? Komt dat nog? Jazeker, in 2025

Ik krijg deze vraag regelmatig; 'dat boek over dans, hoe staat het daar mee?'  Nu kan ik daar een duidelijk antwoord opgeven. Uitstekend. Veel hoofdstukken zijn af of bijna af en het boek verschijnt in 2025. Er zijn plannen om daar een mooi evenement omheen te maken. De titel van het boek is ook al bekend: Dwarse Dansers.

Zo'n acht jaar geleden, de tijd vliegt, misschien is het al langer geleden, besloot ik om de geschiedenis van de moderne dans in Brabant/Zuid-Nederland op te schrijven. Als journalist heb ik veel gezelschappen gevolgd en voorstellingen gezien. Ik ken de verhalen van deze makers en ik weet wat voor moois er in Brabant is gemaakt. De missers ken ik ook.

Het zou zonde zijn als die bijzondere verhalen gaan verdwijnen en dat de herinneringen, ook de prachtige scènefoto's, in dozen op zolders werstoffen. 

Ik ben met choreografen als Hans Tuerlings, Lilian Bruinsma, Kristel van Issum, Helma Melis en Jack Timmermans gaan praten en met nog veel meer bekende dansmakers uit het zuiden van het land.

Dat leverde fantastische herinneringen op. Want probeer maar eens  dansvoorstellingen te maken met een collectief waarin iedereen het hoogste woord wil voeren. En ook: hoe leidt een afgelegen villa in Italië tot een spraakmakende  reeks voorstellingen in Tilburg?

Drijfveren

De persoonlijke verhalen van de choreografen en dansers heb ik opgetekend, hun drijfveren en inspiratiebronnen  ook, net als de obstakels die de gedreven dansmakers  tijdens hun carrière moesten overwinnen. Het boek gaat over moderne dans (van 1980 tot 2025), maar eigenlijk nog meer over de mensen die de moderne dans in het zuiden en ver daarbuiten een gezicht hebben gegeven. 

Archieven

Ook dook ik in de archieven en onderzocht wat over de gezelschappen is geschreven. Alle gegevens zijn verwerkt in omvangrijke hoofdstukken, over het Dansers Collectief, Villa Dante, Zuil van Volta, Raz, T.r.a.s.h., maar ook over gezelschappen die nog steeds bestaan; De Stilte, Jelena Kostic, Panama Pictures, Corpo Máquina Society en United Cowboys. In totaal zijn er straks 22 hoofdstukken.

Er zijn ook hoofdstukken over urban en dansfilms, want over dans in Brabant valt veel te schrijven. Daarover later meer. 

Tegendraads

Dans in Brabant was vanaf de eerste ontwikkelingen in 1980 tegendraads en eigenlijk is die dat nog steeds zo. In het boek leg ik uit hoe dat zit. De titel van het boek, Dwarse Dansers, verwijst naar die rebelse sfeer.

Het is de bedoeling dat Zuidelijk Historisch Contact het boek gaat uitgeven. Op dit moment wordt hard gewerkt om de publicatie mogelijk te maken.

 Landelijk is er een discussie over een gebrek aan geschiedschrijving van de dans. Laat dit boek een aansporing zijn.

Wordt vervolgd.

 

Het schrijven van het boek en het onderzoek naar de dansgeschiedenis in Brabant is mede mogelijk gemaakt door  Het Tilburgs Mediafonds. Zondagmiddag  24 maart vertel ik hierover in het Tilburgs Mediacafé bij Paradox.

 

Foto 1: Pandora's Dropbox van Katja Heitmann, foto Hanneke Wetzer

Foto 2: Requiem for two chairs  van Station Zuid, foto archief Station Zuid