Murals van Tilburgse romans. Ideetje Rodgairo?

Hé stadsdichter, hé Rodgairo, mag ik je een idee aan de hand doen? wat zou je ervan vinden om hippe urban culture te verbinden met het het harde, eenzame, eerzame vak van een romanschrijver? Hoe? Nou, wat denk je van muurschilderingen in de stad gebaseerd op mooie romans van Tilburgse schrijvers? Ik leg het even uit.

We kennen elkaar niet. Dat trek ik mezelf aan. Jij bent al meer dan een jaar stadsdichter van Tilburg en we hebben elkaar nog niet ontmoet. Het ligt aan mij. Ik was een tijdje uit de roulatie.

Mooi zin, over die klok

Ik volg je wel. Weet waar je optreedt, ken het gedicht dat je maakte toen je aantrad als stadsdichter. Mooie zin staat trouwens daarin:  'Ik luister aandachtig, want zelfs een klok die stilstaat, vertelt twee keer per dag de waarheid.'  En ik ken je poëtisch eerbetoon aan de stad.

Je begeeft je tussen jongeren, bent een dichter, een spoken word artiest, een rapper, een urban artiest. Dat zette me aan het denken. Hoe verbind je hedendaagse jongerencultuur met bewezen kwaliteit van gearriveerde schrijvers?  Eigenlijk begon die gedachte  toen ik het nieuwe boek van jouw voorganger Anton Dautzenberg, opensloeg.

Het personage Ef

Ogentroost is de titel van die roman en op de eerste pagina's maak je kennis met  het personage Ef. Ze woont in een stacaravan aan de rand van een vakantiepark  en heeft contact met dieren en insecten in haar omgeving. Fauna, flora, het lijkt dat ze daar genoeg aan heeft.Ze leidt een teruggetrokken leven.

Die eerste pagina's roepen een fantastisch beeld op. Een illustrator kan er mee uit de voeten, maar een graffitischrijver mogelijk ook. Ik zie het voor me: een mooie muurschildering in de stad gebaseerd op de roman van A.H.J. (Anton) Dautzenberg.

Muurschilderingen over romans

Je moet hoog inzetten heb ik mezelf geleerd. Ik heb een project voor ogen waarbij ervaren graffiti-artiesten uit de stad nieuwe boeken van Tilburgse schrijvers vertalen naar muurschilderingen.

Het stimuleert het  lezen en het brengt het boek op een heel andere manier onder de aandacht van een jonge generatie. 

Kun je hier iets mee? 

 

Rodgairo Dalnoot, stadsdichter
Foto: gemeente Tilburg