Klankopera: verstilde alliantie van muziek, zang en natuur

De Tilburgse componisten Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos veranderen natuurgebied Haanwijk in een stemmig klanklandschap.

Omgeving doet veel met een buitenvoorstelling, bij klankkunstenaars Strijbos & Van Rijswijk zelfs alles. Vorig jaar bracht het duo ‘Signaal’ op het strand van Terschelling. Bezoekers zwierven een kilometer langs de zee, ze volgden operazangeressen en hoorden een vervreemdende elektronische compositie uit stadionspeakers rollen. Ruig was die strandopera, met de branding, de wind en de wegwaaiende muziek.

Hechte alliantie

Hoe anders is ‘ Signaal bij Haanwijk‘. Hun klankopera is door de Tilburgse componisten bewerkt voor beekdal en natuurgebied Haanwijk bij Sint-Michielsgestel. Hier geen harde wind en het ruisen van de branding, hier is stilte en weidsheid hoorbaar. Muziek, zang, beeld en natuur vormen een zuivere en hechte alliantie.

Bospad

Het publiek wandelt over een bospad, hoge bomen aan weerskanten en in de verte zijn iele geluiden hoorbaar. Een aanhoudende toon, een misthoorn. Muziek wordt dominanter, maar nooit grijpbaar. In het open landschap duiken drie sopranen op. Ze zingen door een megafoon. De stemmen klinken ook uit de speakers die op palen in het hoge gras zijn geplaatst. Langzaam lopen ze naar het publiek dat op de dijk staat om zich vervolgens met een touw uit een sloot omhoog te trekken. Aan de andere kant van de dijk stappen ze in een sloep en varen zingend weg. Het ene moment zijn de drie sopranen ver weg, een ander moment staan ze pal voor je neus.

Klanken

Een verhaal is er niet en het libretto is op klank gebaseerd. ‘Signaal’ is ingehouden en overrompelend tegelijk. Prachtig en met een subtiele opbouw. Het is een intieme beleving die je met velen deelt en op jezelf terugwerpt.

Frankrijk

Eind september is ‘Signaal’ te zien in de Pyreneeën, op de helling van een berg. De beleving in Frankrijk belooft weer compleet anders te zijn.

‘Signaal bij Haanwijk’ is onderdeel van theaterfestival Boulevard

 

 

'Signaal'

Strijbos & Van Rijswijk

Den Bosch, festival Boulevard