Dans: Pia Meuthen boetseert sculpturen van vlees en bloed

Al in de eerste scène van 'Nude' is de toon gezet. Met weerbarstige, tegendraadse, neurotische bewegingen zet danseres Barbara Mullin een rusteloze, zoekende, soms wanhopige vrouw neer. Ze raakt verstrengelt met het lijf van danser Reinier Schimmel, gaat even mee in zijn beweging en vecht zich vrij.

 

Nude' is de eerste voorstelling die Pia Meuthen maakt als huischoreograaf van Station Zuid, het danshuis van de drie zuidelijke provincies. Ze gaat daarin verder op de lijn die ze al eerder heeft ingezet bij haar eigen gezelschap Panama Pictures. Ze combineert dans, theater en tekst en past in 'Nude' ook live-muzikanten en soundscapes van componist Jeroen Strijbos in. Zijn muziek roept verwarring en onrust op, juist de eigenschappen die het vrouwelijk personage in 'Nude' zo typeren.

Ongeremd

De voorstelling is geïnspireerd door 'Tussen een persoon', de roman van Esther Gerritsen, waarin de hoofdpersoon ongeremd haar gedachten uit, met name over haar man die zo nodig moet verhuizen naar het platteland. Zij weigert mee te gaan, eigenlijk weigert ze om te bewegen. Ze droomt van een ongewisse toekomst en daar gaat ze ver in.Flarden tekst uit het boek komen in de voorstelling terug. Maar Pia Meuthen maakt het haar publiek niet gemakkelijk. Voor wie het boek heeft gelezen vallen tekst en beweging op hun plaats. Anderen moeten hun eigen verhaal formuleren. Of zich gewoon laten meevoeren.

Kopjes

Prachtig is het verstilde moment waar de man en vrouw op elkaar liggen en een tweede vrouw (de vertelster) armen en hoofden van de personages steeds een stukje verlegt. Dans en beeldende kunst smelten dan samen. 

Tekst, dans, muziek en vorm zijn in 'Nude' nog geen geheel. En het theatraal interessante gegeven dat man en vrouw naast elkaar leven en bewegen bevordert de samenhang evenmin. Aan het slot valt wel veel samen. De twee vrouwen kronkelen om het lichaam van de man, de muziek sluit er naadloos op aan en er is chemie. Dat de bewegingen vertraagd zijn, maakt het er spannender op.

 

 

 

 

 

 

'Nude'

Panama Pictures

Gezien: De Nieuwe Vorst, Tilburg