Weight of Water: balanceren in wankele wereld

De samenleving is op drift, juist als krachtenbundeling noodzakelijk is om de dreigende klimaatverandering het hoofd te bieden.  Panama Pictures verwerkt die boodschap in de overtuigende dansvoorstelling The Weight of Water op een wankel, drijvend object op het water. De mens wil wel, maar eigenbelang verstoort de balans keer op keer, zo blijkt. Het indrukwekkende schouwspel beklijft, de missie ook.


Choreograaf Pia Meuthen van Panama Pictures maakt voorstellingen die dans en circus met elkaar verweven. Dat is in The Weight of Water net zo. Voor deze productie laat ze de veiligheid van het theater even achter zich. Bovendien werkt ze met mannelijke én vrouwelijke performers waar ze de laatste jaren uitsluitend met mannen werkte.

Het is goed dat het roer een keer omgaat. Thema's als broederschap en competitie tussen mannen, er zat sleet op. Bovendien brengen vrouwen een andere energie mee. Dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Op een meer met surfers

The Weight of Water speelt op het water, tijdens Theaterfestival Boulevard op het Engelermeer. Op de achtergrond zijn windmolens te zien, net als surfers en badgasten op een sub board. Dat beeld krijgt het publiek er gratis bij en het verrijkt de beleving

Op de voorgrond drijft een imposant, statig object, mooi vormgegeven, in de vorm van een V. Aan de binnenzijden zijn traptreden, aan beide kanten.

Daarachter drijft een podium met componist en muzikant Davide Bellotta en zangeres/muzikante iET. Vanuit de verte komt een bootje aanvaren met daarin de zes artiesten. Maar nog voordat ze er zijn is de stem van iET te horen. In haar betoog hamert ze op samenwerking, want de wereld wacht een uitdaging. Het klimaat aanpakken kan niet langer wachten.

Israël, Duitsland

De dansers hebben verschillende achtergronden, de een komt uit Israël, een ander uit Duitsland, Italië en Nigeria. Ze zien er keurig gekleed uit, alsof ze net van kantoor komen of nog moeten gaan. 

Het witte object in het water is een ontwerp van Rob van Dam. Hij maakte een bijzondere, mooie constructie - een voortdurend kantelende trap - die onmiddellijk duidelijk maakt wat Panama Pictures wil uitdragen.

Het is zaak dat de performers elkaar in evenwicht houden anders gaat het mis. Dat doen ze door elkaar aandachtig te ondersteunen, althans in het begin van het stuk, en door tegenwicht te geven als dat nodig is.

Als een danser aan éen kant van het object over de traptreden naar boven rent, dan staan de anderen aan de andere zijde van het object en bieden met hun gewicht balans. 

The Weight of Water, Panama Pictures. Gezien: Boulevard.

Over de rand

Dat oogt als een perfecte samenwerking. Er is veel onderling respect. De performers uit diverse landen - zowel dansers als circusartiesten - geven elkaar een hand als dat nodig is, en ze helpen elkaar als een van hen over de rand van de onstabiele constructie schuifelt.

Dat leidt tot mooie, uitgebalanceerde bewegingen. Dans op een kleine, oneffen ondergrond, nog drijvend ook, dat biedt veel kansen voor sterke scènes en die zijn er dan ook. 

Blauwe lucht

Het beeld is prachtig. Een wit object, met performers in het zwart, met helder blauw water en een prachtig blauwe lucht als natuurlijk decor. 

Maar de mens vindt samenwerken moeilijk. Ambitie, tegendraadsheid, een eigen wil, de drang om te onderscheiden, om een eigen weg te volgen, het sijpelt door in The Weight of Water.  

Een van de danseressen probeert aan het keurslijf te ontsnappen, haar lichaamstaal spreekt boekdelen. Een andere danser wil zich laten gelden en dat vraagt van de anderen de nodige inspanning om het evenwicht nog enigszins te bewaren.

In het water

De disbalans krijgt steeds meer voet aan de grond. En waar in het begin van het stuk een danser nog over de rand kon hellen, met zijn vingers het water kon aanraken en stevig werd vastgehouden door zijn collega, daar is het onvermijdbaar dat gaandeweg een danser vanuit de top van de installatie in het water stort.

Dan is ook de techniek van de artiesten zichtbaar. Zoals die van Fynn Neb, afgestudeerd aan de circusopleiding in Tilburg. Hij onderscheidt zich met luchtacrobatiek en laat dat zien door gracieus en krachtig vanuit het water, via de handen van een andere danser, weer aan boord te klauteren.

Ondubbelzinnig

The Weight of Water is een heldere voorstelling. De boodschap is duidelijk. Wat Panama Pictures toont, kleurt die boodschap ondubbelzinnig in. Het is niet nodig om te zoeken naar diepere betekenissen. De missie is helder, net zo helder als het water van het Engelenmeer.

Bijzonder is ook de muziek, soms als ondersteuning, repeterend, soms op de voorgrond met zang en een verstilde trompet.

Zo wankel als de geschetste samenleving in The Weight of Water, zo evenwichtig is deze voorstelling zelf.