Bij House of Nouws gaat de zon op als de avond valt

Het is een mooi vooruitzicht: een wandeling naar de zonsopgang. Het is ook een vreemd vooruitzicht, want de beloofde zonsopkomst is 's avonds, in de schemering. Maar op Oerol op Terschelling blijkt dat het Tilburgse theatergezelschap House of Nouws die belofte toch waarmaakt. Al blijft dat lange tijd twijfelachtig.

House of Nouws speelde de locatievoorstelling Sunrise Experience in en bij een bos in Hee, dat ligt dicht bij een meertje op het eiland. Het is erg lang onduidelijk waar de theaterwandeling het publiek naartoe leidt.

De gids is niet komen opdagen. Haar zoon is er wel, maar hij is muzikant, geen kenner van de natuur en zeker geen leider en iemand die een groep op sleeptouw neemt, al deelt hij wel de kennis die hij heeft. 

Vrouw op de fiets

Als het publiek nog staat te wachten, komt een jonge vrouw aangefietst. Ze gooit haar rijwiel in het gras en vraagt zich hardop af of ze op tijd is. Ze heeft een kaartje voor de voorstelling.

Geduld heeft ze niet. Ze neemt de leiding en iedereen loopt gedwee en nieuwsgierig achter haar aan. En dat terwijl ze toch duidelijk communiceert dat ze geen enkel richtinggevoel heeft. Mensen zijn kuddedieren. Ze kijkt op haar telefoon en leest de reviews over deze voorstelling. Nee, dat belooft niet veel goeds, is de conclusie.

Vastberaden

De vrouw zoekt, praat, is een tikkeltje paniekerig, maar ook vastberaden.  De muzikant vertelt over de natuur. 'Weet je wat een tuinfluiter is? Weet je dat een kwart van alle organismen onder de grond leeft?' Hij neemt het publiek mee in zijn zorg om de natuur, over hoe mensen met hun omgeving omgaan. En hij stelt vragen: 'Heb je weleens gedoken? Weet je dat oceanen dieper zijn dan bergen hoog?' Hoeveel leven is er wel niet in het water.'

Waar naartoe? 

De toon van de theaterwandeling is licht, komisch, maar waar deze tocht naartoe leidt? Geen flauw idee. Als toeschouwer krijg je niet het idee dat de jonge vrouw of de muzikant dat wel weten. Waar gaan we heen? Waar gaat dit heen? Hoe vermakelijk ook, geen flauw idee. 

De jonge vrouw raakt in paniek. Ze is verdwaald, de weg kwijt. Daar had ze de toeschouwers al voor gewaarschuwd. Ze draait rondjes in het bos en  lijkt gevangen in een vallei. Het wordt alsmaar donkerder.

Betoverend

Maar dan is in de verte licht. Een lamp. En nog één. Dan blijkt de wandeling zijn doel te hebben bereikt. House of Nouws maakt de belofte waar. Meer dan dat.

Zittend in het bos kijkt het publiek uit op een betoverend landschap met herten, al zijn die eendimensionaal, net als enkele bomen. In de verte komt de zon op, het is een oranje bol en de ervaring is magisch. Hier wil je niet meer weg.

Vakantiegevoel

Maar wat precies te zien is, dat is zonde om op te schrijven. Het zou de verrassing wegnemen. Maar het voelt als vakantie, in alle vroegte en net zo ontspannen.

Het is het wachten waard. Ineens valt alles op zijn plek en blijkt Sunrise Experience een erg leuke ervaring.

Het stuk is later in het jaar binnen in het theater te zien. Dat zal een compleet andere beleving worden.

Te zien: 30 en 31 augustus in theater De Nieuwe Vorst in Tilburg.

 

Sunrise Experience, gezien op Oerol.
Foto's: Nichon Glerum