Ballet, pallet. Bouwploeg FahrAwaY is in vorm

Wat doe je met een pallet in het circus? De jonge acrobaten van het Zwitserse Zirkus FahraAwaY veel, ze weten er raad mee. Dat laten ze zien op Circolo in Tilburg. Het contrast tussen de kwetsbaarheid van hun verfijnde circusacts en de rauwheid van houten pallets waarmee ze in de weer zijn is mooi, erg inventief ook.

En dan wordt ook nog voortdurend vervaarlijk met een zware voorhamer gezwaaid. Ballett is een spannende show vol vaart, muzikaal dat ook, en vaak komisch. De sfeer is die van een bouwplaats of een industrieterrein.

Zirkus FahrAwaY is geen onbekende in Tilburg. In 2018 speelde het Wo is Tobi op Circolo. Met groot succes. De roem is het gezelschap blijkbaar vooruit gesneld, want vier jaar later is de voorstelling Ballett op Circolo telkens uitverkocht. Er komen zelfs extra shows bij. 

Vrachtwagen

Al buiten de tent valt een vrachtwagen op. Die staat met de laadbak in de tent. Eenmaal binnen blijkt waarom. De hydraulische laadklep van de truck gaat open en een man met een stalen hydraulische kar kondigt zich aan. Hij rijdt een houten kist de vloer op.

Daar ligt een muzikant in, opgevouwen, met een elektrische gitaar. Uit een nog grotere kist die hij binnenrijdt, komen vijf acrobaten gekropen. Ook zij liggen dubbelgevouwen in de kist.

Op dat moment is de vloer nog leeg, maar dat duurt niet lang. Via een ijzeren goot glijden tientallen pallets richting de vrachtwagen de vloer. De acrobaten zetten die kaarsrecht overeind en één van hen stapt van de ene pallet op de andere. En natuurlijk gaan ze om, en natuurlijk ligt de vloer bezaaid met zware, houten pallets. Ze liggen naast elkaar, deels op elkaar. 

Knotsen en diabolo

Deze onbegaanbare vloer is het domein voor de artiesten. Ze klauteren op elkaar, jongleren met knotsen en spelen met de diabolo. Dat doen ze overal waar een klein plekje vrij is om te bewegen. Een ander legt een houten pallet op zijn rug zodat een collega daarop kan klauteren.

Live-muziek speelt in de voorstelling een grote rol. Gitaar, slagwerk, toetsen, soms is een instrument afzonderlijk te horen, vaak ook vormen de circusartiesten samen een complete band. Ze spelen de instrumenten zelf.
Het maakt de voorstelling aanstekelijk licht en leuk. Er is veel variatie en beweging, never a dull moment.

'Ballett'van Zirkus FahrAwaY
Gezien: Circolo Tilburg
Foto: José Heesters

Duet met slagwerker

En nee, niet alles gaat goed. Er valt weleens een knots of een diabolo op de vloer. Maar een prachtig intiem duet tussen de expressieve slagwerker op zijn bekkens en een jongleuse met knotsen doet dat snel vergeten.

De voorstelling draagt de titel Ballett, maar klassieke dans is niet meteen de eerste associatie bij een stapel pallets. Toch zijn er verwijzingen naar ballet, bijvoorbeeld als de artiesten een horizontale stang vasthouden en doen alsof ze aan een barre staan. Met een zucht nemen ze een balletpose aan. Maar het hout op de vloer is snel weer belangrijker. Ballett, draai de b. om en je hebt de p. van pallet.

Hoge torens

Van pallets bouw je torens. Je kunt erop wachten. De acrobaten maken twee torens van meer dan twintig pallets hoog. Daar hangen ze aan, ze staan erop, ze tonen daar hun acrobatische duetten en een van de artiesten staat met een contrabas bovenop op het gevaarte.

Ze bewegen de torens in het rond, draaien deze gevaarten, en met een mooi licht erop blijken het ineens roterende kunstwerken te zijn.

In Ballett is veel te beleven en het enthousiasme van de spelers slaat over op het publiek. De artiesten werken met ruwe materialen, ze zijn niet zachtaardig naar elkaar toe, toch oogt het altijd breekbaar. 

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie