Publiek terug, podia leeg. Artiesten besmet

Het publiek is terug in de zaal. Nog niet iedereen, want door de pandemie moeten veel stoelen leeg blijven. Maar nu de toeschouwers de weg weer langzaam weten te vinden, zijn soms de podia leeg. Artiesten zijn tot hun afgrijzen besmet en voorstellingen worden op het laatste moment afgelast. Alweer tegenslag. Dat kan er nog wel bij.

Er was gejuich. Er was gemor. De theaters en de muziekpodia mochten open, maar op minder dan halve kracht. Vooruit dan maar, het is een stap in de goede richting, was het gevoel.

Nu dient zich een nieuw probleem aan. De zalen zijn te vaak genoodzaakt om voorstellingen op het allerlaatst moment af te blazen omdat een artiest positief is getest. Dat bleek dit weekend in Tilburg.

Geen reservebank

Bij voetbalwedstrijd haal je een speler van de reservebank en gaat de aftrap door. Bij Willem II is keeper Wellenreuther ziek, dus speelt reservedoelman Brondeel deze zondag tegen RKC.

Bij theater, bij muziek, is dat niet mogelijk. Artiesten zijn niet zomaar vervangbaar, zeker niet bij grote rollen, zeker niet bij een kleine cast. En een kwartet goede jazzmuzikanten kan ook niet anders dan thuisblijven als een college is besmet.

En neem van me aan: bij een verkoudheid of hoofdpijn speelt een artiest normaalgesproken door. Met corona mag dat niet. Hij/zij moet verplicht thuisblijven. De mensen die een kaartje hebben gekocht daardoor ook.

Cast en crew

Zo zou van Het Zuidelijk Toneel deze zondag  'Hier zijn we koningen | Verzwegen geschiedenis' in première gaan gaan bij de Schouwburg in Tilburg.

"We hebben alle mogelijke maatregelen genomen om  cast en crew te behoeden voor corona. Het heeft niet geholpen', zo communiceert het gezelschap. De quarantaine  heeft meteen gevolgen voor de rest van de tournee. Dat wordt puzzelen.

Bij De Nieuwe Vorst zou Corpo Maquina, het dansgezelschap dat thuis is in Tilburg Noord, vrijdag en zaterdag maar liefst drie voorstellingen laten zien.

Ook was de première van 'Bolistas' met freestyle voetballer Nasser El Jackson en breakdancer Simon Bus. Op het laatste moment bleek een van de dansers van Corpo Maquina besmet te zijn. Van de drie geplande voorstellingen gingen er twee niet door.

Klappen

Bij Paradox is  in het weekend een concert afgelast omdat bij drie musici corona is geconstateerd.

Door corona ligt de samenleving stil, al mag er meer.  Het onderwijs, de gezondheidszorg, overal zijn mensen ziek.  En opnieuw krijgt ook de culturele sector klappen.

Harde klappen in plaats van applaus.

Ik vrees dat het einde nog niet in zicht is.

 

 

Foto: Corpo Maquina/ForWart