Guus, wat is er toch gebeurd?

Het is meer dan tien jaar geleden. In augustus 2011 kwamen Guus van Hove, toenmalig directeur van poppodium 013, en zijn vriendin Helena Nullett tragisch om het leven. Hij was 44, zij 38. Ze waren In het Amerikaanse Joshua Tree National Park, onderweg naar de boom die is afgebeeld op  het album 'The Joshua Tree' van U2. Ze zijn bezweken door de hitte, maar wat er precies is gebeurd? Wat daar aan vooraf ging? Het blijft een raadsel.

Met enige regelmaat denk ik aan Guus. Ik maakte voor de krant verhalen over 013 en sprak hem dan. Hij stond bekend als een verbinder en bracht culturele partijen in Tilburg bij elkaar om evenementen te organiseren en het culturele profiel van de stad nog meer op te poetsen. Zijn onverwachte dood maakte diepe indruk in de stad. Bij de afscheidsbijeenkomst in zijn poppodium zat de zaal afgeladen vol.

Autopech

De politie constateerde dat de twee autopech hadden in het hete woestijngebied. Guus en zijn vriendin zijn toen gaan lopen en levenloos en apart van elkaar aangetroffen. In de auto en onderweg zijn lege waterflessen gevonden. Het roep zoveel vragen op. Waarschijnlijk zullen zijn gaan lopen om redding te zoeken, om zichzelf te redden. In de snikhete gehuurde auto blijven zal geen optie zijn geweest. De hitte daar is verstikkend. Het kan er oplopen tot 43 graden.

Hartverscheurend

Maar waarom waren ze niet bij elkaar? gebleven? Of heeft de een de ander moeten achterlaten?  Welke afspraken zijn in paniek gemaakt? Wat hebben ze tegen elkaar gezegd? Hebben ze elkaars overlevingsstrijd gezien? En waarom waren ze op een plek die bekend stond als onbegaanbaar voor auto's?

Het is een verschrikkelijke, hartverscheurende situatie waarin die twee terecht zijn gekomen. Allerlei scenario's flitsen door mijn hoofd als ik eraan terugdenk. Had die auto het maar gewoon gedaan. Waren er maar meer waterpunten in dat onherbergzame natuurreservaat.

Enorme klap

Voor de familie moet het vreselijk zijn om met al die vragen rond te lopen. Het is al een enorme klap als je je zoon, dochter, broer of zus verliest en dan zoveel onbeantwoorde vragen. Dat maakt verwerking moeilijk, bijna onmogelijk. Guus wat is er toch gebeurd?

Ik denk dat ik enigszins weet hoe dat voelt. Mijn één jaar jongere broer is vele jaren geleden op onduidelijke manier, onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Allerlei verhalen deden de ronde, maar wat precies heeft plaatsgevonden die nacht? In het donker, op het verlate fietspad tussen Oisterwijk en Oirschot. Die vraag blijft onbeantwoord. Hans wat is er toch gebeurd?

Stadsreuzen

Terug naar Guus en Helena. Ze waren zo actief in de stad. Guus in de culturele sector, Helena zette zich in als vrijwilliger, onder meer voor de stadsreuzen in de stad. En natuurlijk is het ook zo, dat in alle publicaties over deze dramatische gebeurtenis alle aandacht uitging naar Guus en minder naar Helena. Hij was bekend, zij minstens zo belangrijk. En naar ik me heb laten vertellen, een heel mooi mens.

Enkele jaren geleden was ik voor een interview op bezoek bij Willem Bosch, hij heeft Tilburgse roots en is scenarioschrijver. Hij schreef onder meer afleveringen voor Penoza, Bellicher en Feuten. We bespraken terloops of het verhaal van Guus en Helena een gegeven zou zijn voor een film, want het is een dramatisch verhaal met veel mogelijke plots. Hij zou er over nadenken. Het zou een eerbetoon kunnen zijn, al krijgt de familie haar geliefden er natuurlijk nooit mee terug.

Bono

Bono, de zanger van 2, gaf al een mooi eerbetoon aan Guus en Helena. In 2017 droeg hij een concert in Los Angeles op aan de twee. 

 

Joshua Tree, album van U2