Absurdistan. Waar ligt dat? In Tilburg?

Dit moet ik even kwijt. Dan is het uit mijn hoofd en in jouw hoofd. Ik heb vrij veel gereisd en zag over de hele wereld archeologische opgravingen en tempels van oude culturen. In Cambodja en Myanmar, in Mexico en Guatemala, in Egypte, Syrië, Libanon en Jordanië. . Maar nergens ben ik de restanten tegengekomen van de eerste nederzettingen van Absurdistan.

Toch hebben de absurdisten zich wereldwijd verspreid. Mochten de restanten van Absurdistan zich niet in België bevinden, (Vlamingen lijken het absurdisme te hebben uitgevonden), dan  zou het zomaar kunnen zijn dat die fundamenten in Tilburg liggen begraven.

Met Gummbah, Jeroen de Leijer, S. Lloyd Trumpstein, Ivo van Leeuwen en het Wobby Magine zet de stad de toon. De stad ligt dan ook niet ver van Vlaanderen, want schatplichtig aan Vlaamse absurdisten zijn Nederlandse kunstenaars zeker. 

Mocht de opgraving in Tilburg onvindbaar blijken, dat kan natuurlijk, absurdisten  laten zich niet gemakkelijk vangen en duiden, dan is het natuurlijk mogelijk om als culturele stad zo'n opgraving te ontwikkelen. Ik denk aan een beschutte locatie  waar het publiek kan rondlopen en restanten van het oude en het hedendaagse  Absurdistan kan bewonderen. Zo'n plek zal  groeien, want er worden natuurlijk steeds meer potten, pannen, andere gebruiksvoorwerpen, muurschilderingen en teksten aangetroffen. Daar zorgen de absurdisten zelf voor.

Zo kan deze plek  langzaam uitgroeien tot een absurde permanente, uitdijende expositie van absurdisten, met ook veel  hedendaags werk. 

Waar de restanten van Absurdistan worden gevonden?  In een bos? In een park? Waarschijnlijk  op een groot plat dak, hoog boven de skyline van Tilburg. Maar zeker weten doe ik het niet. Het is in ieder geval niet in Verweggistan.