Saxofonisten Hannah en Nuno ontdekten elkaar in Tilburg. Nu presenteren ze als het [uan] duo hun eerste album

Saxofoonduo's zijn er niet veel. Het [uan] duo met Tilburgers Hannah Koob en Nuno Silva is een mooie uitzondering. De twee muzikanten, zij komt uit Duitsland, hij uit Portugal, leerden elkaar zeven jaar geleden kennen op het Conservatorium in Tilburg. Sinds 2021 vormen ze een duo dat speelt in Nederland, maar ook reist langs zalen in  Duitsland, Zwitserland en Portugal.  

Nu staat de lancering van het eerste album voor de deur. Originals is de titel.  De twee spelen sopraan-, de alt-, de tenor- en de baritonsaxofoon. Ook zingen ze op het album. 

De naam: [uan] is de fonetische transcriptie van ‘one’. Het is een naam met betekenis. De tegenpolen Hannah Koob en Nuno Silva, want dat zijn ze, kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Juist vanwege de vele verschillen en  inzichten. Dat  inspireert de twee  om de vele mogelijkheden van hun instrument te ontdekken en grenzen af te tasten.

Rode draad

Bijna alle werken op Originals zijn speciaal voor dit album geschreven door componisten uit Costa Rica, Letland, Duitsland, België en Portugal. Dat leidt tot een melange van klassieke idiomen,  jazz, folk en minimal music.

Het ritmische Toccatas and Interludes van de Costa Ricaanse componist José Mora-Jiménez is de rode draad op de cd: de afzonderlijke delen daarvan  staan verspreid over het album. Anda porí fraita van Camila Menino klinkt surrealistisch en zelfs spookachtig, terwijl de Vlaamse Eveline Vervliet in haar compositie wiskundig perfectionisme nastreeft.

Allesbehalve braaf

“Het is een verre van braaf album”, zegt Hannah Koob. “Het idee dat de saxofoon altijd mooi moet klinken, wordt door ons onderuitgehaald."  Het is de bedoeling dat in de toerkomst een reeks cd's zal volgen.  De twee speelden niet zo lang geleden nog bij Tracking Traces, een bijzonder evenement voor nieuwe muziek in de LocHal in Tilburg.

Nieuwe muziek

Het album verschijnt vrijdag 26 januari 2024 bij 7 Mountain Records. Het releaseconcert is zondag 4 februari 2024 in Splendor in Amsterdam. Om de cd mogelijk te maken heeft het duo een crowdfundingcampagne op Voordekunst.nl.

Saxofonist Hannah Koob heeft zich gespecialiseerd in het spelen van nieuwe muziek. Ze wordt geroemd om haar warme en zingende klank in alle registers, om haar lange vocale passages, haar flexibele klankkleur en uitmuntende techniek.

Ze speelde in orkesten als de philharmonie zuidnederland, het SWR Symphonieorchester en de Staatskapelle Dresden. Als soliste trad ze op met Flevolands Symfonie Orkest en Kamerorkest Trajectum uit Utrecht. 

Saxofoonrepertoire

Nuno Silva is saxofonist, pedagoog en geluidsontwerper. Hij behaalde zijn master in het musiceren aan het conservatorium van Tilburg en zijn Master of Music Education aan de Portugese Aveiro University.

Hij werkt met componisten, dansers en acteurs uit Europa om nieuw saxofoonrepertoire te creëren en om nieuwe wegen te vinden om zich op zijn instrument te uiten. Nuno Silva is medeoprichter en saxofonist van het ION Collective en van het Vector Quintet en werkte samen met onder meer het Radio Filharmonisch Orkest, Ensemble Klang, het Oniros Ensemble en 9x13.

FOTO'S: Eduardus Lee