Huize Tilburg, ook hier? Nee? Jawel, jawel!

Het is plat, hilarisch, spannend en confronterend. Maar bovenal, het is razend populair. In Enschede. Onder studenten. En dat is de bedoeling: Huize Enschede is gemaakt om studenten warm te maken voor theater en dat lukt voortreffelijk. Moet studentenstad Tilburg nadenken over een Huize de Heuvel of Huize Piusplein?

Ik ben geen voorstander van imitatie. Van jatten. Te makkelijk, bedenk zelf iets. Maar in dit geval? Het idee is beresterk. Het doel is te prijzen.

Sciptschrijver Bram Remie bezocht studentenhuizen in Enschede, tekende daar verhalen op en verwerkte die in het vierdelige feuilleton Huize Enschede. Elke aflevering duurt veertig minuten en wordt live gespeeld in het theater.

Studentikoos

De zaal zit steeds vol met studenten. Zij wonen in huizen als Patatras, In the Building en Enschedays en herkennen zich in de sfeer op het podium. Daar gaat het studentikoos aan toe, en dat is niet alleen lol, het is ook een spiegel, een confrontatie. Seksisme. grofheid, vernedering, drankmisbruik  en ander grensoverschrijdend gedrag zijn uitgelicht.

De acteurs kruipen in de huid van studenten Floor, Maurits en Tom, maar ook in die van hoogleraar Banierink en de streng religieuze ouders van Floor.

De vier voorstellingen vertellen een mysterie dat zich langzaam ontrafelt. Een studente is dood aangetroffen. Vermoord? En wat heeft de professor die te gast was op het grootse nieuwjaarsfeest daarmee van doen? Het is  whodunnit.

Een serie al Feuten

De sfeer in het feuilleton is studentikoos, het heeft iets weg van een tv-serie als Feuten, maar daardoorheen zijn bloedserieuze politieverhoren verwerkt. Een stem van een agent is te horen. Hij stelt vragen over wat is gebeurd op het huisfeest en de studenten, vooral de kregelige professor, antwoorden afgewogen. 

Daltons en Huize naast Ernie

Het format is sterk en werkt uitstekend. Dan zou het een idee zijn om eenzelfde serie voorstellingen te maken in Tilburg. Met studenten uit huizen als De Daltons, Huize naast Ernie en Het Diopaleis op de tribune.

En wie de voorstelling moet missen kan die dan net als in Enschede via YouTube bekijken. Of voor diehards: nog een keer nieuw bekijken. 

Uitrollen over het land

Daar komt bij dat de initiatiefnemers in Enschede het plan hebben om hun idee over het land uit te rollen. Nou Tilburg studentenstad, het ligt op een presenteerblaadje. Het is geen jatten, het is een uitnodiging.

Met Het Zuidelijk Toneel in de stad, net als de opleiding Theater van de Hogeschool voor de Kunsten en een actief studententoneel kan dan niet moeilijk zijn. Succes en plezier verzekerd. Willem Bosch, de auteur van  tv-serie Feuten, komt uit Tilburg. Laat hem meedenken over de tekst.

Naar het theater

In Enschede schijnt het zo te zijn dat de bewoners van studentenhuizen nu meer geïnteresseerd zijn in het aanbod van theaters in hun stad. Ze staan open voor theater en zitten met huisgenoten in de zaal. Een topinitiatief. 

Laat ik een idee voor een scène voor Huize Tilburg aanleveren. Die gaat over het zoeken van een nieuwe huisgenoot en de ronduit bedenkelijke oproepen op social media met de melding  'Dutch only'. Discriminatie in de studentenwereld, dat moet kritisch belicht worden.