Bingewatchen met juf Gemma. Tragikomische serie over juf die vooral een goed mens wil zijn

Gepubliceerd op 19 januari 2024 om 19:22

Actrice Lonne Gosling kroop in de huid van juf Gemma, een 38-jarige alleenstaande docente Nederlands die vooral een goed mens wil zijn, aardig voor haar studenten, ruimdenkend en hip. Reden genoeg voor mislukking en ongemak, zo blijkt uit de vijfdelige tragikomische mockumentary Life of Gemma. De serie gaat in première bij bioscoop Pathé in Tilburg.

Lonne Gosling speelt bij jeugdtheatergezelschap Oortwolk, ze maakte sketches voor het komische tv-programma Ruuttuuttuut en stond in het theater met haar soloprogramma Misschien moet ik zelf huilen. Uit haar theaterwerk en typetjes blijkt dat ze een voorliefde heeft voor mensen voor wie het leven niet van een leien dakje gaat. 

'Dicht bij mezelf'

Tijdens de coronaperiode maakte Lonne Gosling korte filmpjes over Dorien de la Moule. Dat is een oudere actrice die vol is van zichzelf. Een vrouw die iedereen die het horen wil vertelt dat ze geweldige rollen heeft gespeeld, maar ook een actrice die overal naast grijpt. Dorien heeft heel wat op te houden. Ook het typetje Gemma ontwikkelde zich in die periode.

"Gemma ligt het dichts bij mezelf", zegt Lonne Gosling die zelf ervaring heeft als docent bij de opleiding theater van het ROC in Tilburg. " Ze is een mega-uitvergroting van mezelf en wil er vooral zijn voor haar studenten. Dat vindt ze belangrijker dan de inhoud van de lessen. Gemma snapt dat jonge mensen geen boeken lezen en ze laat hen songteksten vertalen om zo hun taal te ontwikkelen. Dat haar studenten dat met Google Translate doen, heeft ze door, maar dat maakt haar niets uit."

Hond Fergie

Gemma verhuist voor haar werk naar Tilburg, de stad waar ze een baan heeft gevonden. Ze heeft een appartement in de stad en haar hond Fergie verhuist mee.  Het dier is vernoemd naar de zangeres van de Amerikaanse band The Black Eyed Peas.

De serie bestaat uit vijf afleveringen van tien minuten. De komende tijd zijn er evenementen waar bezoekers de serie kunnen bingewatchen.

Lonne Gosling: "In de eerste aflevering is de eerste werkdag van Gemma te zien. Het is een mockumentary, ze wordt gevolgd door een cameraploeg. Gemma komt aanfietsen en maakt kopietjes. Ze toont haar leerlingen  een powerpoint over haar leven, over haar moeder, haar beste vriendin, over de plekken waar ze graag op vakantie gaat. Heel persoonlijk allemaal."

Controle kwijt

Gemma is vastbesloten om een warme band met haar leerlingen op te bouwen, maar de introductie loopt he-le-maal uit de hand. Dat geeft  de docente Nederlands een dubbel gevoel. Ze waardeert de vrijheid die de studenten zich veroorloven, want die moeten vooral zichzelf zijn, maar tegelijkertijd is de controle volledig zoek.

"In de  eerste aflevering bespreekt ze de les na met haar moeder. Bij moeder kan er geen lachje vanaf. Iedereen in de serie heeft een soort eenzaamheid over zich, dat vind ik zelf een prachtige thematiek. Gemma is eenzaam, haar moeder, haar vriendinnen en Walter, de docent  burgerschapskunde met wie ze op date gaat, ook."

Reptielenhuis

De date met haar collega is opgenomen in reptielenhuis de Oliemeulen. Daar blijkt dat Gemma toch iets minder met spinnen en slangen heeft dan Walter die maar niet uitgepraat raakt.

In weer een volgende aflevering geeft Gemma een housewarmingparty. Ook  die verloopt niet zoals ze zelf had verwacht, al zat ze vooraf in glitterpak en make-up verwachtingsvol op haar gasten te wachten. "De serie is tragikomisch, er is veel pijnlijkheid en treurigheid als mislukt wat mensen graag willen bereiken."

Goede acteurs

Lonne Gosling: "in de klas van Gemma zitten zestien studenten. Dat zijn leerlingen van het ROC aan wie ik lesgaf. Ze hebben auditie moeten doen voor die rollen. Ik ben ook blij met de andere acteurs in de serie, dat zijn niet de minsten. Marian Overdijk  is moeder van Gemma, Joep van der Geest is de docent burgerschapskunde en Judith van den Berg Gemma's beste vriendin." Anniek Pheifer speelt ook mee.

Het script is van Twan van Bragt. Gosling werkt vaak met hem samen. Gegam Soghomonyan is de director of photography.

Bingewatchen

De premièrevan Life of Gemma is bij Pathé Stappegoor in Tilburg. Het publiek bepaalt na de vertoning zelf wat het betaalt. Het idee voor bingewatchen in een bioscoop ontstond tijdens de uitreiking van de Ad Vinkenprijs. Lonne Gosling ontving die prijs voor haar bijdrage aan het culturele klimaat in Tilburg.

"Daar keken we met veel mensen op een groot scherm naar een aflevering over Dorien de La Moule. De filmpjes over Dorien staan op online, op Lonne’s Movie Channel, maar dan kijken mensen alleen, op hun laptop of telefoon. Het is leuker om de filmpjes met meer mensen te zien. In Pathé  is Lonne Gosling nu te zien naast films met Ryan Gosling en Brad Pitt." 

Op naar de VPRO

Lonne Gosling en haar team broeden al op een tweede serie met Gemma in de hoofdrol. Ambitie is er genoeg, ideeën volop. "Ik wil graag dat die serie dan door de VPRO wordt uitgezonden. Dat gaan we zeker proberen." Iedereen mag Gemma leren kennen.

En ook van Dorien de la Moule komen waarschijnlijk nieuwe afleveringen.

Tilburg, Eindhoven, Helmnd

Life of Gemma is te zien in  de volgende zalen: (later ook bij omroep Tilburg en online op Lonne's Movie Channel)

4  februari Pathé Stappegoor Tilburg,  15.30 uur
18 februari Cacaofabriek Helmond,  15.30 uur
23 februari Nieuwe Vorst Tilburg, 20.30 uur
25 februari Pand P Eindhoven, 20.00 uur