Dieter van der Westen met zijn band terug in Reeshof, de plek waar hij opgroeide

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 20:03

Als kind ging Dieter van der Westen graag naar hoeve Reeshof, een oude boerderij waar zijn broer Leon werkte. Dieter hielp met hooien, met de koeien, reed op de tractor. Het was de tijd dat Reeshof landelijk was, nog zonder huizen. Zondagmiddag 15 oktober is de muzikant terug. Met de Dieter van der Westen Band speelt hij bij Heyhoef Backstage. Dan is ook Yellow Green te horen, het nummer over zijn jeugd: …I travel through the fields….

 

 Met drie broers, onder wie Eric, al vele jaren een bekende contrabassist, groeide Dieter op in het Wandelbos, de Tilburgse wijk die aan Reeshof grenst. Eric, elf jaar ouder, leerde hem de beginselen van het gitaarspelen, simpele nummers als Oh when the saints, maar na een tijdje legde hij zijn gitaar neer. Eric was neergestreken op het Conservatorium en dompelde zijn elf jaar jongere broer onder in de muziektheorieën, daar had hij toen niet zoveel zin in.

Onder de oude eik

Omstreeks zijn vijftiende pakte hij het instrument weer op, geïnspireerd door Dire Straits en The Police. Gitaarspelen was zijn uitlaatklep en die had ie hard nodig. “Mijn vader werd ziek, hij was manisch-depressief en dat had veel invloed op ons gezin. Er was veel spanning en hij is een paar keer opgenomen in een gesloten inrichting. Met gitaarspelen kon ik me uitleven. Ik ging vaak naar een oude eikenboom aan de Bredaseweg in Tilburg, dat was de plek waar ik alles uitschreeuwde en uitjankte. Ik kon mijn emoties een plaats geven. Daarna ging ik naar huis om liedjes te schrijven.”

De eik inspireerde hem tot Old Oak Tree. Dat nummer is geen een-op-een vertaling van zijn eigen ervaring, maar een universeler liefdesliedje. Wel perrsoonlijk is Bitter Sweet, die song gaat over het opgroeien met een zieke vader. …All we have needed, was you to be our home. Sure those days have changed us…

Film in zijn hoofd

 Hij maakt al vele jaren eigen nummers en werkt dan vrij associatief. Eerst is er de melodie, de sfeer, de tekst komt daarna. Vaak heeft ie beelden in zijn hoofd, ziet die als een film aan zich voorbijtrekken en geeft er dan woorden aan. Het leidde in 2016 tot het album Old Oak Tree.

In de beginjaren was solospelen vooral liefhebberij, want Dieter van der Westen had zijn handen meer dan vol aan Kasba, de populaire band met Noord-Afrikaanse muziek, daarover later meer. Maar toen de Amerikaanse boeker Jerome Williams de solonummers opmerkte, kwam de loopbaan van de van oorsprong Tilburgse muzikant in een stroomversnelling.

“Jerome werkt met muzikanten in de wereld van de internationale wereldmuziek. Hij zei: Ik ben Amerikaan, maar veel liedjes van Amerikaanse muzikanten spreken me niet aan. Die van jou wel. Ik belde Eric, ook gitarist Aron Raams en drummer Gijs Anders van Straalen. Binnen korte tijd ontstond een band met zes muzikanten.”  Violiste Mirte de Graaff en Joost Abbel, banjo en dobro, spelen ook in de band.

Jeugdhelden

De Dieter van der Westen Band zag het licht in 2017, sindsdien verschenen twee albums: Me and You in 2018 en Honesty of the hopeful in 2021. In recensies wordt de muziek vergeleken met die van Bruce Springsteen, Neil Young, Mark Knopfler en Tom Waits, de jeugdhelden van de muzikant.

Dat ie Americana maakt, dat had Dieter van der Westen lange tijd niet door.  “Dat is grappig, ik kende die term niet. Toen mensen zeiden dat ik Americana zong, moest ik opzoeken wat dat was. Ik had er nooit bij stilgestaan dat het een muziekstijl was. Country vond ik vroeger suffe muziek. Ik was meer van de grunge, van Nirvana en Eddie Vedder. Ik heb wel country geluisterd. Jaap Hermans is een oude vriend van me , hij is de zoon van de Tilburgse countryzanger Ruud Hermans. Toen zijn vader 25 jaar in het vak zat, gaf hij een concert in Paradiso, daar waren Jaap en ik bij.”

Duo met broer Eric

Naast zijn band vormt Dieter van der Westen een duo met zijn broer Eric. De twee brachten in 2021 het album The Sun will Rise Again uit en de twee werken aan een tour langs zalen en podia voor het seizoen 2024. “Dan spelen we nummers van muzikanten die we waarderen als Eddie Vedder, Neil Young, Willy Deville. Voor de band schrijf ik nieuwe nummers, groovy en bluesy.”

Nog een band: Kasba

Een groot deel van zijn loopbaan als muzikant was Dieter van der Westen actief met Kasba en die band timmert nog steeds aan de weg. Zijn interesse in Noord-Afrikaanse muziek bloeide in Tilburg op. Het zal rond zijn zestien zijn geweest.

“Hicham, mijn buurjongen in het Wandelbos speelde in een band met Marokkaanse muziek, hij was de drummer en ze zochten een gitarist. Op een dag stond hij aan de deur. Of ik wilde meespelen? Zo kwam ik met die muziek in aanraking. Vrienden vonden dat raar, iedereen speelde toen in rockbandjes, maar ik ben de muziek erg gaan waarderen.”  

Marokkaanse tv

Kasba bestaat sinds 2000 en combineert Noord-Afrikaanse met Westerse muziek. De band brengt opzwepende nummers met percussie, toetsen, saxofoon, drums, gitaar en zang. De muzikanten speelden onder meer met het Metropole Orkest, Blöf en Frank Boeijen en op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Kasba was ook te zien op de Marokkaanse tv. De band bracht meerdere albums uit, onder meer de plaat Chouf Chouf.

Dieter van der Westen: “We spelen in Europa en vaak in Marokko, maar ook in Zuid-Amerika. Op dit moment ben ik op weg naar de studio voor opnamen voor een nummer waarvan de opbrengst bestemd is voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Het nummer, Lilli twil, van Les Frères Mégri, is van de jaren zeventig en komt uit in Marokko.”

Vaak in Tilburg

Dieter van der Westen woont in Amsterdam, maar is nog vaak in Tilburg. Zijn moeder woont er, zijn broer ook. Onlangs was hij terug op hoeve Reeshof, maar de reden was droevig, de uitvaart van Corrie, de vrouw die vele jaren met haar man Jan op de boerderij werkte waar de kleine Dieter zo graag kwam. Het optreden bij Heyhoef Backstage moet wél een feestje worden.

 

Het concert van de Dieter van der Westen Band is zondag 15 oktober om 15.30 uur als onderdeel van de reeks Heyhoef Coolvibes. Support-act is de Tilburgse singer-songwriter Claudy. Adres: wijkcentrum, Kerkenbosplaats 1 Tilburg.

 

Credits: foto's Studio Klaes.