Dwarse dansers (in de maak)

 

Ik werk aan een boek over dans in Zuid-Nederland. Dit boek krijgt de titel 'Dwarse dansers' en beschrijft de ontwikkeling van de moderne dans in het zuiden van het land. Het boek begint met de opkomst van het Dansers Collectief, zo rond 1980 en beschrijft daarna de groei en de teloorgang van bepalende gezelschappen als RAZ, Zuil van Volta, Danscompagnie Limburg, Danshuis Station Zuid en T.R.A.S.H.

In de ruim twintig hoofdstukken worden ook de huidige dansmakers belicht. Een kleine greep: Jelena Kostic, Arno Schuitemaker, Katja Heitmann, Guilherme Miotto, United Cowboys en Panama Pictures.

De keuze voor dans in Zuid-Nederland is zeer bewust. Tijdens de opkomst van de moderne dans in Nederland, zo rond 1980, wisten performers in Brabant zich te onderscheiden van dansers in de rest van het land met expressionistische dans.  Ontwikkelingen in Duitsland en Vlaanderen inspireerden hen.

Het boek vertelt het verhaal van de gezelschappen, zoomt in op voorstellingen en geeft met veel foto's een overzicht van wat in ruim veertig jaar in Noord-Brabant en Limburg door dansers is gemaakt.

'Burn' van dansgezelschap United Cowboys. Foto Tuur Uyttenhove.

Portraits of contemporary circus

 

Op verzoek van Wim Claessen, voorvechter van het hedendaags circus in Nederland, schreef ik het boek 'Portraits of Contemporary Circus'. In het boek staan prachtige foto's van grootheden uit de circuswereld, Zij zijn geportretteerd door Vera Claessen.

Het boek verscheen op het moment dat het hedendaags circus in Nederland aan een opmars bezig was met circusopleidingen en festivals voor het moderne circus.

In het boek staan interviews met internationale circusvernieuwers al Marie Molliens van het Franse circus Rasposo, de Fransman Aurelien Bory van Compagnie 111, de Australische circusman Yaron Lifschtiz van circus Circa en dichterbij huis: Danny Ronaldo van het Vlaamse Circus Ronaldo en de Nederlandse creatieve duizendpoot Lucho Smit.

Het boek is uitgebracht in het Engels. 

Enkele reacties in de pers: 

 'Het boek is een staalkaart van het eigentijdse circus. De dertien geïnterviewden vertellen open over hun werk, over hun vrees en hoop' (Brabant Cultureel)

'The essays are easy and enjoyable to read, and the images beautifully conjure the atmosphere of a hushed theatre or a laughing open-air crowd, the pensive mood of a practitioner or the relaxed real-life behind the scenes' (The Circus Diaries)

Biografie Gerard van Maasakkers

 

Met journalist Jeroen Ketelaars schreef ik de biografie 'Deze jongen, Gerard van Maasakkers, totnogtoe'. Het boek beschrijft de carrière van de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers en kwam uit in het jaar dat hij zestig werd.

Het boek toont aan dat zijn leven en liedjes parallel lopen. De teksten voor zijn liedjes haalt hij uit zijn directe omgeving en zijn eigen leven.

Het boek gaat over zijn jeugd als zoon van een hovenier, zijn hippietijd, zijn eerste optredens als zanger, zijn worstelingen en zijn successen. Zijn carrière laat zich het best omschrijven als een zoektocht met pieken en dalen, maar ook als een carrière waarbij alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomt.

Deze goed ontvangen biografie is gebaseerd op gesprekken met Gerard van Maasakkers zelf, maar ook op gesprekken met zo’n vijfenzeventig mensen die de zanger nu of vroeger van dichtbij volgden: klasgenoten, familie, buren, muzikanten, vrienden en critici.

De auteurs streefden ernaar om een evenwichtig en degelijk journalistiek boek te schrijven met een reëel beeld van het leven en de carrière van Gerard van Maasakkers. Geen lofzang, wel een eerlijk verhaal. De biografie telt 256 pagina’s en bevat veel foto’s .

Enkele reacties in de pers:

Biografie Van Maasakkers is een mooi schilderijtje (De Telegraaf)

Van wieg tot volwassen man, het zit er allemaal in (Fok.nl)

Een lijvige biografie (NewFolkSounds)

Een prachtig boek (Brabants Dagblad)

Hieronder vind je een voorproefje. Druk op de button.