Grijs Gedraaid, liedjes over liefde en gemis. Kamerata Zuid speelt met Maaike Ouboter

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 23:24

Kamerorkest Kamerata Zuid en singer-songwriter Maaike Oubouter brengen een programma over liefde, dus ook over gemis en verdriet. Meezingen mag, bewegen ook en er is veel ruimte voor persoonlijke herinneringen van de toeschouwers.

In het lied Neem me Mee beschrijft singer-songwriter Maaike Ouboter (31) een ontmoeting bij de zee. Ze praat met iemand die ze heeft verloren. Het gesprek is een fantasie, dit zingt ze. ‘Ik had je liever oud gezien. Maar je bleef hangen in de tijd’.

De man in het lied is haar vader, hij werd 48 jaar. Het lied zingt ze tijdens Grijs Gedraaid, een concertreeks van kamerorkest Kamerata Zuid. Liefde is het thema van dat programma, liedje gaan over de liefde, over verlies, missen, verlangen en hoop.

Jeugd van vroeger

Natuurlijk zingt de zangeres Dat ik je Mis, de song van haar doorbraak, ze schreef het nadat haar moeder en haar vader kort na elkaar overleden. Zelf was ze een tiener toen. ‘…En laat me los. Ik kan het. Alleen. Maar houd me vast als het nodig is…’

 Grijs Gedraaid is een theaterconcert voor in de middaguren en richt zich op alle generaties, maar nadrukkelijk op ouderen. De jeugd van vroeger, zo wordt die groep omschreven. Eerder speelden de violisten, cellisten en contrabassisten van het kamerorkest met zangeres Karsu en Marcel Veenendaal, de zanger van de band DI-RECT.

Gemis en verlies

Waar Karsu en Marcel Veenendaal in het Engels zongen, daar zingt Maaike Ouboter tijdens Grijs Gedraaid in het Nederlands. “Dat is een bewuste keuze”, zegt Lieke van Harteveld, zij zet als projectleider  haar schouders onder deze reeks concerten.

“Het publiek vroeg daar om, de mensen willen graag meezingen. Met Nederlandstalige liedjes ontstaat een gevoel van verbinding en herkenning. Ouderen kunnen terugkijken op een lang verleden en kennen veel momenten van liefde, vriendschap, gemis en verlies. Ze kunnen zich in de liedjes herkennen.”

Grijs Gedraaid is meer dan een concert waar Maaike Ouboter met het orkest komt optreden. Lieke van Harteveld: “De internationaal bekende danser Andrew Greenwood gaat tussen de liedjes door de mensen in de zaal stimuleren om te bewegen. Dat kan gewoon zittend in de theaterstoel.”

“Eva Durlacher van stichting Gouden Verhalen praat met toeschouwers over de thema’s van de liedjes die Maaike zingt en ze nodigt bezoekers uit om herinneringen en ervaringen op te schrijven”  Voldoende bewegen, daar de lol van beleven en het ophalen van herinneringen, het past bij de ouderen die Grijs Gedraaid bezoeken.

Ik geloof, ik geloof

Zo zingt Maaike Ouboter het nummer De Avond van Boudewijn de Groot: ‘Ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, in jou en mij’. Na het lied is er een gesprek met de zaal. Over verliefdheid, over de eerste vonken en hoe een relatie zich gedurende de jaren ontwikkelt.

Lieke van Harteveld: “Muziek is een gedeelde taal. We faciliteren herkenbaarheid. Er is een mooi boekje om antwoorden op alle vragen te noteren of om in te tekenen. Over hoe de eerste kus was, hoe het is om samen de afwas te doen. Na het concert is alle gelegenheid om na te praten.”

Hoop, verlangen

De leidraad van het programma is: muziek is liefde. “In mijn eigen muziek ben daar altijd naar op zoek”, vertelt Maaike Ouboter. “Nummers gaan over het leven, dus over liefde. Dat is de basis van alles. Missen, verlangen, hoop.  Moeilijke dingen in het leven zouden niet moeilijk zijn als er geen liefde aan ten grondslag zou liggen. Maar juist omdat momenten soms pijn doen, laat dat zien hoeveel ze de moeite waard zijn. Hoe langer je leeft, hoe groter is de kans dat je van alles en nog wat hebt meegemaakt. Muziek raakt, is krachtig, helpend. Je kunt door muziek aan een moment in je leven herinnerd worden, teruggaan naar die tijd, en dat op een liefdevolle en hoopvolle manier beleven.”

Waarachtige muziek

Zelf verwoordde ze de tornado aan emoties die ze doorleefde na het overlijden van haar ouders in Dat ik Je Mis. Mensen herkennen zich in dat nummer, zo ervaart ze vaak. Dan komen mensen na een concert naar haar toe en vertellen over hun eigen verlieservaringen.

“Als je waarachtige muziek maakt, kwetsbaar, bent, in muziek, in tekst, dan kom je bij de ander binnen. Er gaat een luikje open. Dat willen met Grijs Gedraaid bereiken: we creëren een sfeer waarbij we toeschouwer uitnodigen zich te openen.”

Naast zelfgeschreven nummers zingt Maaike Ouboter liedjes van Boudewijn de Groot, Wende, Alex Roeka en Doe Maar. Bovendien is er een medley. Het zijn songs van artiesten die ouder zijn dan zijzelf of zijn overleden, zoals Henny Vrienten en Robert Long.

Doe Maar

Het thema de dood kwam bij de zangeres vroeg in haar leven en ze gaat het niet uit de weg. “Doodgaan is inherent aan het leven. Het is goed dat erover wordt gepraat. Maar je mag het eng en moeilijk vinden.”

Maaike Ouboter is 31, bijna 32 jaar. “Dan is het mooi om Sinds 1 dag of 2 van Doe Maar te zingen. De ondertitel van dat nummer is 32 jaar. Henny Vrienten is in veel opzichten anders dan ik. Van een andere leeftijd, een man, ruiger, ik ben zachter, maar het is zo mooi om dat nummer te zingen. Iedereen kent het, het is van alle generaties. Ik breng het nummer met een andere energie en met een ander arrangement.”

En nu zwanger

Er groeit nieuw leven in haar. Maaike Ouboter is zwanger. “Op het podium staan met nieuw leven in me is magisch. Tijdens Grijs Gedraaid kan mijn kindje al horen. Het groeit dan in een warm bad van strijkmuziek. Er zit een oudere generatie in de zaal en ik brengt de allerjongste generatie mee. Dat vind ik poëtisch.”

Voor Grijs Gedraaid werkt Kamerata Zuid nauw samen met zorgcentra, woningcorporaties, theaters, zorgverzekeraar CZ en seniorenbonden. Ook is er contact met hulporganisaties als Met je Hart, ANWB Automaatje, Gouden Dagen en Saar aan Huis. Ze kunnen mensen die eenzaam zijn stimuleren om een keer naar het theater te gaan.

Cultuur is gezond

Lieke van Harteveld: “Die organisaties weten hoe belangrijk ontmoeting en evenementen als Grijs Gedraaid zijn. De culturele sector kan helpen bij de grote maatschappelijke opdrachten, zoals het tegengaan van eenzaamheid. Kunst en cultuur hebben een positief effect op geestelijke en lichamelijk gezondheid. Wereldgezondheidsorganisatie WHO draagt dat uit.”

Na het concert van Kamerata Zuid en Maaike Ouboter is in de foyer van het theater een informatiemarkt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen laten voorlichten, onder meer over gezondheid, bewegen, cultuur en workshops.

Ouderen, jongeren

Grijs Gedraaid is dit seizoen in twaalf steden. In het zuiden van het land, in het midden van het land, maar ook in Leeuwarden. Er is geen intentie om hard te groeien, wel om iets meer te spreiden over het land en veel mensen te bereiken. Ouderen, ook jongeren.

Kleinkinderen kunnen hun opa en oma meenemen naar een concert. “Er zijn concerten tijdens de kerstvakantie”, zegt Lieke van Harteveld. “We hopen dat mensen opa en oma meevragen naar Grijs Gedraaid. Het is mooi om herinneringen te delen.”

Opa’s en oma’s

Maaike Ouboter heeft geen opa’s en oma’s meer. “Ik had twee oma’s, allebei in de negentig, fantastische vrouwen. Ze leven niet meer, mijn opa is eerder overleden, maar ik ken andere mensen in mijn omgeving die ik graag een keer zou meenemen naar Grijs Gedraaid. Ik zag het concert van Kamerata Zuid en Marcel Veenendaal in Arnhem. Daar ben ik bewust achter in de zaal gaan zitten om te zien hoe Grijs Gedraaid werkt. Het was een mooie ervaring om met veel mensen naar dezelfde mooie muziek te luisteren”

“Op een gegeven moment begon Andrew Greenwood met het publiek te bewegen. Sommige mensen hingen in het begin achterover geleund in hun stoel, de armen over elkaar, maar ze kwamen gaandeweg steeds meer naar voren. Dat was een mooie beweging. Kleinkinderen die hun opa en oma uitnodigen om dit samen mee te maken, ik hoop oprecht dat dat gaat gebeuren.”

FOTO'S: Collectie Kamerata Zuid. Portret: Annemieke vd Togt.

Grijs Gedraaid, Kamerata Zuid en Maaike Ouboter

 24 november, Schouwburg Concertzaal Tilburg, 14.30 uur

26 november, Theater Het Kruispunt Barendrecht, 15 uur

29 november, Muziekgebouw Eindhoven, 12.30 uur

03 december, Het Speelhuis Helmond, 15 uur

07 december, Theater De Storm Winterswijk, 13.30 uur

10 december, De Tamboer Hoogeveen, 14 uur

11 december, Schouwburg De Kring Roosendaal, 15 uur

12 december, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden, 14 uur

17 december, Theater De Leest Waalwijk, 15 uur

24 december, Flint Amersfoort, 13.30 uur

27 december, Markant Theater Uden, 15 uur

30 december, Kennemer Theater Beverwijk, 14 uur